Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nincs otthon vöröshagyma? 9 dolog, amivel helyettesítheted

default user icon
MME
Annak ellenére, hogy a vöröshagyma a magyar konyha egyik legfontosabb alapanyaga, vannak, akik nem szeretik erős illata és íze miatt. Igazán jó helyettesítője pont az aromája miatt nincs, de néhány zöldségből remek alapot készíthetsz, és folytathatod az étel készítését ugyanúgy, mintha hagymával dolgoznál.

Hagymapor

A hagymapor dehidratált, őrölt hagyma. A vöröshagyma por megőrzi a hagyma eredeti színét, illatát és ízvilágát, hiszen a vöröshagyma hatóanyagai biológiailag aktívak maradnak. Szószokhoz, levesekhez, öntetekhez, pácokhoz bátran adhatod: 1 közepes fej hagymát 1 evőkanál hagymaporral helyettesíthetsz. Ne használj hagymaport, ha allergiás vagy a hagymára!

Hagymapehely

Apróra vágott, szárított hagymadarabok. A friss hagyma helyettesítésére használják számos ételben, például pörköltekben, levesekben, öntetekben, rakott ételekben, szószokban és mártásokban. Gyengébb ízű, mint a hagymapor, így a kívánt íz eléréséhez többet kell használni belőle: 1 közepes fej hagymát 3 evőkanál hagymapehellyel helyettesíthetsz.

Hagymasó

A 3 rész sóból és 1 rész szárított, őrölt hagymából készült sót mártásokhoz, levesekhez, pörköltekhez, pácokhoz, sült krumplihoz, öntetekhez és sok más ételhez használható. 1 közepes vöröshagyma helyett használj 2 teáskanál hagymasót, és ne felejtsd el csökkenteni a hozzáadott só mennyiségét!

Mogyoróhagyma

A mogyoróhagyma íze sokkal lágyabb, mint a vöröshagymáé: maga a fej enyhén hagymás, míg a levele zöld, füves ízvilágú. Nyersen vagy főzve is fogyaszthatod. Keverheted friss salátákhoz, szószokhoz, vagy használhatod levesekhez, rántás készítésére. 3 evőkanál apróra vágott mogyoróhagyma helyettesít 1 közepes fej vöröshagymát. Ügyelj arra, hogy ne főzd hosszú ideig és magas hőfokon, mert könnyen megég!

Metélőhagyma

A metélőhagyma hosszú zöld levelű, enyhén hagymás ízű gyógynövény. Mind a hagymával, mind a fokhagymával rokon, virága és levele is ehető. Jó választás levesekhez, salátákhoz, burgonyás ételekhez, halakhoz, omletthez, rántottához. Virágait ehető díszként használják. 1 evőkanál apróra vágott vöröshagyma helyett használj 3 evőkanál metélőhagymát.

Édeskömény gumó

Az édeskömény ánizsos-édeskés ízű gumója remekül helyettesíti a hagymát. Leveit köretként is használják, de salátákhoz, levesekhez, szószokhoz is adható.  A gumókat fogyaszthatod nyersen, pirítva, grillezve, párolva, sütve így remek alapja minden olyan ételnek, amely a vöröshagymára alapoz. Főzés során édes íze érvényesül. 1 közepes fej vöröshagymát helyettesíts 1 édeskömény gumóval.

Zeller

Ropogós állaga és földes, borsos íze miatt a zeller elterjedt és kedvelt zöldség. A zellerlevél erősebb ízű és keményebb állagú, mint a szár. Ez a hagyma egyik legjobb helyettesítője. Felhasználhatod levesekbe, szószokba vagy pörköltbe, sárgarépával és paprikával párosítva. Jól illik salátákba, rakott ételekbe és alaplébe is. 1 közepes fej vöröshagyma helyett használj 4-5 zellerszárat.

Kaliforniai paprika

A különböző típusú kaliforniai paprikák eltérő színűek és ízűek. A zöld a hagymához hasonlóan füves és enyhén kesernyés ízű. A sárga és a piros édesebb, de ha van otthon, használhatod bátran hagyma helyett. Sütheted, grillezheted, piríthatod. 1 közepes fej hagymát 2 apróra vágott kaliforniai paprikával helyettesíthetsz. A tökéletesebb eredmény eléréséhez adhatsz hozzá 1-2 kisebb zellerszárat is.

Sárgarépa

A legtöbb ételben jól helyettesíti a hagymát. Főzés során kellemes, édeskés ízt ad az ételeknek. Ha egy kis zellerszárat is adsz hozzá, nagyon hasonló ízt és állagot kapsz, mint amikor hagymával dolgozol. 4 reszelt sárgarépa és 2 kisebb zellerszár keverékével tökéletesen pótolhatsz egy közepes fej hagymát.

Olvass még több praktikát arról, mit mivel helyettesíthetsz:

Ezek is érdekelhetnek

Friss