Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nincs otthon sütőpor? 9 dolog, amivel simán helyettesítheted

default user icon
MME
A legjobbakkal is megesik, hogy sütés közben derül ki: valami hiányzik. Több hozzávaló egyszerűen kihagyható vagy könnyedén helyettesíthető, ám a dolgok egyből bonyolultabbá válnak, ha a sütőport fogyott ki. Ne aggódj: amíg van otthon szódabikarbóna, biztosan be tudod fejezni a sütést, de ha nincs, akkor is van megoldás

A sütőpor és a szódabikarbóna nem ugyanaz, ezért nem cserélhető fel egyik a másikra. Mindkettő keleszt, de különböző módon hatnak. A sütőpor tulajdonképpen egy savval kevert szódabikarbóna. Amikor a sütőpor folyadékkal érintkezik, szén-dioxid-buborékok szabadulnak fel, amelyek hatására a tészta megemelkedik. A legtöbb boltban vásárolt sütőpor „kettős hatású”, ami azt jelenti, hogy egyszer aktiválódik, amikor a folyadékhoz ér, majd újra, amikor felmelegszik. Ezért ahhoz, hogy a süteményben megfelelően működjön, kell valami sav, például citromlé, író vagy ecet.

 

Cream of tartar (tisztított borkő) + szódabikarbóna

A cram of tartar, vagyis magyarul a tisztított borkő mostanában nagyon sok külföldi recepteben szerepel, ezért könnyen előfordulhat, hogy már beszereztél egy üveggel. A borkő savasságot ad a szódabikarbónának, tehát alapvetően sütőport készítesz otthon, a konyhádban. 1 evőkanál sütőport helyettesíthetsz 2 teáskanál tisztított borkő és 1 teáskanál szódabikarbóna keverékével. Egyszerre készíthetsz nagyobb adagot is, ekkor adj hozzá 1 teáskanál kukoricakeményítőt, hogy megakadályozd a csomósodást. Tárold légmentesen záródó edényben!

Író + szódabikarbóna

Az író nagyon savas, ezért jól működik a szódabikarbóna aktiválásában – így ez a duó is nagyszerű sütőpor-helyettesítő. Ha a recept 1 teáskanál sütőport ír, adj ¼ teáskanál szódabikarbónát a száraz, és 1,25 dl írót a nedves hozzávalókhoz. Ne felejtsd el, hogy a plusz folyadék miatt csökkenteni kell a receptben szereplő többi folyadék mennyiségét. Ez a helyettesítő nem jó választás olyan recepteknél, amelyhez kevés folyadék szükséges.

Ecet + szódabikarbóna

Csakúgy, mint a citromlé, az ecet is erősen savas és szinte biztos, hogy van a konyhaszekrényedben. A fehér ecetnek semleges az íze, így szinte észrevétlen marad a süteményben, de a rizsecet vagy az almaecet is használható, ha kisebb mennyiségű sütőport helyettesítesz. 1 teáskanál sütőpor helyett ½ teáskanál ecetet keverj össze ¼ teáskanál szódabikarbónával.

Joghurt + szódabikarbóna

A joghurt egy másik olyan savas összetevő, amely szódabikarbónával keverve „utánozhatja” a sütőpor hatását. Az íróval megegyező módon használd a sütőpor helyettesítésére: 1 teáskanál sütőpor helyett adj ¼ teáskanál szódabikarbónát a száraz, 1,25 dl natúr joghurtot a nedves összetevőkhöz. Ne felejtsd el csökkenteni a többi folyadék mennyiségét 1,25 decivel!

Savanyú tej + szódabikarbóna

Ha a tej megsavanyodott, de még nem aludttej, az azt jelenti, hogy erjedésnek indult, és tejsavat tartalmaz, amely aktiválja a szódabikarbónát. Nem valószínű, hogy pont lesz savanyú (de nem romlott!) tejed, amikor sütőpor-helyettesítőre van szükséged, de ha mégis, akkor ugyanúgy használd, mint az írót vagy a joghurtot szódabikarbónával kombinálva.

Citromlé + szódabikarbóna

A citromsavkiválóan alkalmas a szódabikarbóna aktiválására, de azt ne feledd, hogy a citromlének erős, karakteres az íze. Olyan receptekben használd ezt a kombót, amelyekhez csak nagyon kevés sütőport szükséges, vagy ahol a citromos íz nem zavaró. 1 teáskanál sütőport helyettesíthetsz úgy, hogy ¼ teáskanál szódabikarbónát ad a száraz, és ½ teáskanál friss citromlevet a nedves hozzávalókhoz.

 

Melasz + szódabikarbóna

A melasz nem túl savas, de szódabikarbónával keverve hasonló kelesztő tulajdonságokkal rendelkezik, mint a sütőpor. A melasz alapvetően cukor (főzött cukornádlé), így még édesebbé teszi a sütit. Ezt vedd figyelembe, és csökkentsd a receptben írt cukor vagy édesítő mennyiségét, illetve arról se feledkezz meg, hogy a melasz folyékony, ezért csökkenteni kell a receptben szereplő többi folyadék mennyiségét is. 1 teáskanál sütőport kiválthatsz ½ dl melasz és ¼ teáskanál szódabikarbóna keverékével.

Felvert tojásfehérje

A legtöbb sütőpor-helyettesítőhöz szódabikarbónát kell használni, de ha az sincs kéznél, akkor habbá vert tojásfehérjét is használhatsz: verj fel 2 tojásfehérjét és óvatosan forgasd a többi, már összekevert alapanyaghoz. Ez nem működik minden receptnél, de palacsinta vagy gofri esetében jó választás lehet.

Önkelesztős liszt

Nálunk még nem annyira elterjed, de webáruházakban, különlegességeket áruló élelmiszerboltokban kapható. Az önkelesztős liszt tulajdonképpen sütőporral és sóval elkevert liszt, ezért ugyanúgy használhatod, mint az univerzális lisztet, csak a receptben szereplő sütőport és sót kell elhagyni.

Olvasd el, mit mivel tudsz még helyettesíteni:

Ezek is érdekelhetnek

Friss