Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 szuper bor a neszmélyi borvidékről, amit nem szabad kihagyni!

default user icon
MME
Az északon, a Duna jobb partján elterülő Komárom-Esztergom megye területén található neszmélyi borvidéket kapásból talán a kevésbé ismert bortermő területek közé soroljuk, de aki az itteni, élettel teli borokat egyszer megkóstolta, az többet nem felejti el.

A rómaiak telepítették az első szőlőtőkéket, a középkortól kezdve hivatásszerűen foglalkoznak ezen a környéken szőlőtermesztéssel és borokkal, viszont önálló borvidéki státuszt csak 1977-ben kaptak. Már a 19. században és a 20. század első felében is ismert volt az itteni rajnai rizling, és jellemzően most is fehérszőlő-fajtákat termesztenek a hűvösebb klímájú dűlőkön. 957 hektárból 848hektárnyi fehér szőlővel van betelepítve. Egyedi látványt nyújtanak a Gerecse-hegy lejtőin elterülő szőlők és a Dunára néző dűlők, ahol chardonnay, szürkebarát, rajnai rizling, sauvignon blanc, királyleányka, Müller Thurgau, olaszrizling, ezerjó, Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, tramini terem, kék szőlőból pedig pinot noir és a merlot található itt a legnagyobb mennyiségben.

A borvidékhez tartozó települések: Ászár, Süttő, Lábatlan, Nyergesújfalu, Tát, Tokod, Bajót, Mogyorósbánya, Bársonyos, Császár, Csép, Ete, Kerékteleki, Kisbér, Nagyigmánd, Vérteskethely, Baj, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Esztergom, Kesztölc, Kocs, Mocsa, Neszmély, Szomód, Tata és Vértesszőlős.

Kiegyenlített, hűvös klíma jellemzi, az országos átlaghoz képest kevesebb a napsütéses órák száma, ami miatt a klímaváltozás egyik hazai nyertese lehet a borvidék. Adottságai miatt könnyű, savakban gazdag, gyümölcsös, illatos fehérborok vezetik az itteni borok mezőnyét. Általában tartályban készülnek, hogy megmaradjanak az aromák; ha hordót használnak, azt rövidebb ideig teszik. Noha a friss, fiatal tételeken van a hangsúly, egyre több pincészetnél készülnek komolyabb, a dűlők karakterét megmutató borok. Ezeknek a felfedezése még ránk vár.

Hilltop Irsai Olivér 2020

A legismertebb neszmélyi borászat a Hilltop, amely már csaknem három évtizedes múltra tekint vissza. A megújult arculatuk középpontjában a borokhoz kapcsolt egyedi aromatérkép áll, ami segít eligazodni a borászat kínálatában, új mottójuk pedig az „Érezd+”. Az egyes címkékről leolvashatók az adott tételre jellemző íz- és illatjegyek. Az Irsai parfümös illata után a kortyban fehér húsú gyümölcsöket és citrusokat érezni, az alkohol alacsony, a filigrán savak üdítik a kortyot.

Szivek Szívhez Szőlő 2020

Ha egy pincészetet Sziveknek hívnak, az már csak jó lehet, nem igaz? Hát ha még megtudjuk, hogy nem egy fantázianévről van szó, hanem a borász család vezetéknevéről! Kedves, vendégszerető és vidám természetük boraik karakterében is megmutatkozik. Legújabb, Szívhez Szőlő fehér- és rozéboruk igazi nyári, könnyű, fűben ülős bor lett, amely sok-sok friss gyümölccsel és elevenséggel kényeztet minket. Érdemes hozzájuk ellátogatni, a lélegzetelállító panoráma, a borkóstolóval egybekötött dűlőtúra maradandó élmény lesz.

Szöllősi

A Szöllősi család a borvidék egyik legjelentősebb borászatát vezeti, majdnem 40 hektárnyi területtel. Ökológiai gazdálkodással művelik a szőlőt, a borok pedig egy gróf Zichy Miklós által építtetett 1830-as, felújított pincébe kerülnek. A vidám címkés bor illata sárga húsú almát, narancsot, napraforgó magot és fehér virágokat rejt, a korty szélesen terül el, és velünk marad. Grillezett szárnyasok vagy sajt mellé egy kis friss salátával együtt remek kompozíciót alkot.

Ezek is érdekelhetnek

Friss