Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Népszámlálás: erre figyeljünk ha jön a számlálóbiztos

default user icon
MME
Elkezdődött a népszámlálás második szakasza! A következő hetekben számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik nem töltötték ki interneten a kérdőívet. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Azok, akik online már korábban kitöltötték a népszámlálási kérdőívet, és arról visszaigazolást is kaptak, ne számítsanak számlálóbiztosra, ellenkező esetben október 20-tól, szerdától egészen november közepéig napközben bármikor csengethetnek. Náluk névre szóló, sorszámmal ellátott számlálóbiztosi igazolvány és a népszámlálás hivatalos logójával ellátott, „Népszámlálás 2022” feliratú nyakpánt lesz. Azonban nem árt még így is résen lenni, ugyanis a rendőrség népszámlálással kapcsolatos csalásokra figyelmeztet! Hozzáteszik, hogy a számlálóbiztost nem vagyunk kötelesek beengedni az ingatlanjaikba. Azért, hogy ne húzzanak csőbe vagy okozzanak bármilyen kellemetlenséget a népszámlálás alatt, a következő tippek ismeretével elkerülhetjük a kellemetlenségeket.

Mire figyeljünk, amikor jön a számlálóbiztos? 

Feleljünk, egymásért - A népszámlálás során kérdőívet kell kitölteni azoknak a magyar állampolgároknak, akik Magyarországon élnek, illetve akik átmenetileg, 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak, valamint a külföldi állampolgároknak, ha legalább 3 hónapja hazánkban tartózkodnak.

Büntetést kaphatunk - A részvétel kötelező, ha valaki november 20-ig nem nyilatkozik a számlálóbiztosnak, november 21. és 28. között a település jegyzőjénél jelentkezve tehet ennek eleget. Ha a pótösszeírás keretében sem nyilatkozik, akkor 200 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal számolhat.

Nem a bejelentett lakcím számít - Minden háztartásnak egy lakáskérdőívet és annyi személyi kérdőívet kell kitölteni, ahányan a lakásban életvitelszerűen élnek, függetlenül attól, hogy oda be van-e jelentve, illetve, hogy az saját tulajdona-e. Ne felejtsünk el nyilatkozni azok nevében is, akik ideiglenesen, 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak.

Válaszoljunk a kiskorú nevében - A kérdőív minden kérdésére válaszolhatunk azoknak a családtagoknak a nevében is, akik éppen nem tartózkodnak otthon, amikor jön a számlálóbiztos. A kiskorú, 18 éven aluli gyermekek kérdőívét a szülő vagy törvényes képviselője, vagy esetleg más, a háztartásban élő személy válaszolja meg.

A hajléktalanokat is összeírják - Azoknak, akik bentlakásos intézményekben, például szociális otthonokban, munkavállalók elhelyezését szolgáló intézményekben, büntetés-végrehajtás intézményeiben élnek, valamint hajléktalanok, csak személyi kérdőívet kell kitölteni. A bentlakásos intézményben lakók az intézmény vezetőjétől kapják meg a felkérő levelet, míg a fedél nélkül élőket szociális munkások segítik a népszámlálásban való részvétel során.

Tolmácsra nincs szükség - A személyi kérdőívet azoknak a külföldi állampolgároknak is kötelező kitölteni, akik több mint 3 hónapja Magyarországon tartózkodnak. A személyes adatfelvételhez nincs szükség tolmácsra, hiszen a kérdőív elérhető magyar és angol nyelven, valamint kitöltési segédletként további 18 nyelven látható a tartalma.

Ha üresen áll a lakás - Ne feledkezzünk meg arról, hogy az üresen álló ingatlanokról - a nem lakott üdülők kivételével- is adatot kell szolgáltatnunk. Ha van ilyen saját tulajdonú lakásunk, jelezzük ezt a számlálóbiztosnak, akinél kitölthetjük erre az ingatlanra vonatkozó lakáskérdőívet is.

Figyeljük a postaládát

A számlálóbiztosok többször is megkísérlik felvenni a kapcsolatot azzal a háztartással, ahonnan még nem érkezett be kitöltött kérdőív. Minden sikertelen kísérlet után értesítőt hagynak, megjelölve rajta a következő felkeresés időpontjával, valamint telefonszámukkal, amelyen időpontot lehet velük egyeztetni. Amennyiben az első sikertelen kísérlet után hagyott értesítőn szereplő új időpont nekünk nem alkalmas, vegyük fel a kapcsolatot a megadott telefonszámon a számlálóbiztossal és egyeztessünk vele olyan időpontot, amely számunkra is megfelelő.

Igazolja magát!

Mielőtt beengednénk otthonunkba, kérjük, hogy igazolja magát a számlálóbiztosi igazolvánnyal, amelyen olvasható a neve és az egyedi azonosító száma. Ha kételkednénk a személyében, nevét és azonosító számát ellenőrizhetjük a népszámlálás teljes időszakában ingyenesen hívható információs telefonvonalon (+36-80-080-143) is.

Utólag nem módosítható

A számlálóbiztos az összeírást elektronikusan, tableten végzi, melynek folyamatát végig figyelemmel kísérhetjük, és kérésünkre köteles javítani a hibásan rögzített adatokat. A beküldés előtt ellenőrizzük, hogy helyesen vannak-e beírva a válaszok. Miután beküldték a kérdőívet, ahhoz a számlálóbiztos sem férhet hozzá, nem tudja azt javítani.

A válaszadás önkéntes

A kötelező kérdések mellett az egészségi állapotra, a fogyatékosságra, a nemzetiségi hovatartozásra, az anyanyelvre, a családi-baráti körben használt nyelvre, valamint a vallási hovatartozásra vonatkozó kérdések megválaszolása önkéntes. Mivel ebben az esetben ilyen részletezettségű adatok csak a népszámlálásból állnak rendelkezésre, ezért fontos ezekre is válaszolni.

Titoktartás kötelez

Válaszoljunk őszintén a kérdésekre, hiszen a kapott adatok megalapozzák a jövőbeni döntéseket. A számlálóbiztosok a válaszokat bizalmasan kezelik, nem adják át harmadik félnek, a tapasztalatokat nem oszthatják meg még szűkebb környezetükkel sem.

Melyik időpont a mérvadó?

Függetlenül attól, hogy melyik napon nyilatkozunk a számlálóbiztosnak, a kérdésekre a válaszokat a 2022. október 1-jén fennálló állapot szerint kell megadni.

Őrizzük meg!

A népszámlálás november 28-án zárul, addig mindenképpen őrizzük meg a kérdőív kitöltését igazoló kódot. A későbbiekben ezzel tudjuk igazolni, hogy a kérdőív kitöltésre került.

Így lesz gyorsabb

Ahhoz, hogy gördülékenyen tudjunk válaszolni a számlálóbiztosnak, az adatfelvétel előtt érdemes átolvasnunk a népszámlálás hivatalos weboldaláról letölthető kérdőívet. Lehetnek olyan kérdések, például az iskolai végzettségünkre, lakásunk alapterületére, a külső falazat anyagára, építési évére vonatkozóan, amelyekre fejből nem tudjuk a pontos választ.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek