Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem mindegy, mikor kerül a rácsra: ez a tökéletes grillételek kulcsa

default user icon
MME
Ahogy az egyéb módon készült ételeknél, úgy a grillezésnél is fontos a tervezés és a megfelelő időzítés. Ezért elengedhetetlen, hogy a kerti sütögetések során is betartsunk néhány alapszabályt, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy milyen sorrendben kerülnek a rácsra az alapanyagok.

Ha grilleznétek egyet az udvaron, márpedig miért ne tennétek, akkor a megfelelő végeredmény érdekében nem árt, ha szem előtt tartjátok az alábbi útmutatást. Fontos a tervezés, mivel ha az a cél, hogy minden fogás egyszerre kerüljön az asztalra, akkor figyelnetek kell a húsok fajtájára, vastagságára ahogyan arra is, hogy a köretnek szánt grillzöldséget mivel párosítjátok a rácson - írja a Daily Meal.

Sertésborda

Ennek a közkedvelt húsnak a sütési ideje súlyától függően akár több órát is igénybe vehet, ugyanis ha azt szeretnétek, hogy a sertésborda ne száradjon ki, a belseje pedig szaftos maradjon, általában alacsony hőfokon kell elkészíteni. Alkalmazzuk az úgynevezett ökölszabályt, és akkor tuti, hogy senkit nem fog meglepetés érni. Ez a szabály egyébként annyit tesz, hogy minden kiló húshoz legalább harminc, maximum hatvan perc sütési idővel kell számolni.

Tarja és más húsok, zöldségek

A sertés legszaftosabb részének grillen való elkészítése sokkal rövidebb ideig tart, ezért tartogassátok a sütési folyamatok végére. Ebbe a kategóriába soroljuk a hamburger húspogácsát, a zöldségeket, más vékonyabb húsokat és a halakat is. Ezeket az alapanyagokat tényleg elég, ha mindössze csak néhány percre dobjátok a grillre.

Megfelelő hőfok

Kulcsfontosságú szerepet játszik grillezésnél a megfelelő hőfok, majd annak a megtartása. Viszonylag egyszerűbb dolgotok van, ha gázgrillt használtok, ám a faszenes sütögetésnél előfordulhat, hogy bizony cserélni kell a hús alatt a parazsat. A szakértők azt javasolják, hogy erre hatvan-kilencven percenként mindenképpen kerüljön sor, mert ellenkező esetben egyenetlen lesz grillünk hőleadása, ezzel együtt pedig a végeredmény sem lesz tökéletes. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss