Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem mindegy, hogyan csinálod: a fűnyírás 9 alapszabálya

Ha kertes házban élsz, pontosan tudod, hogy a meleggel együtt a fűnyírás időszaka is beköszöntött. Van, aki szereti, mások a hátuk közepére se kívánják, ám ha szeretnéd, hogy kertedben a pázsit egész évben egészséges legyen, fontos a megfelelően végzett fűnyírás.

Ahhoz, hogy örömmel töltsön el a kerted látványa, gondozni, ápolni kell a növényeket. Sajnos a fű sem lesz szép és egészséges, ha nem gondozod rendszeresen. A Fanny magazin összegyűjtötte, hogy mire kell figyelni fűnyíráskor. A témáról bővebben, és még sok más érdekességről olvashatsz a hetente megjelenő magazinban.

1. Nézd át a fűnyíród minden használat előtt!

A munka elkezdése előtt szedd fel a köveket, fadarabokat, amik kárt tehetnek a fűnyíróban. Ezt követően ellenőrizd a gép állapotát. Gondoskodj róla, hogy a pengék egyenesek és élezettek legyenek, a tompa, csorba kések ugyanis precíz vágás helyett tépik, roncsolják a fűszálakat, amik így sérülékennyé, fogékonyabbá válnak a betegségekkel szemben.

2. Nem mindegy, mekkorára vágod a füvet

Ha a fűszálakat túl rövidre hagyod, könnyen kiszáradhatnak, ha pedig túl hosszúra, a talaj könnyen mohásodhat. Az ideális magasság pázsitoknál legfeljebb 5-6 cm, díszgyepeknél a vágott fű magassága 8-10 cm legyen. Ha túl magasra hagytad megnőni a füvet, inkább két-három alkalommal, fokozatosan vágd rövidre.

3. A fűnyírás legyen rendszeres program!

A megfelelő gyakoriságú fűnyírással elősegítheted a gyep sűrűsödését, ezért tavasszal és ősszel legalább hetente egyszer célszerű beindítani a fűnyírót. Ha viszont ennél több ideig hagyod nőni, a fű nem csak ritkul, de fakul is.

4. Melegben óvatosan!

Gyakori tévhit, hogy a nyári kánikulában minél rövidebbre kell nyírni a füvet, mert így kevesebb nedvességet igényel, és tovább bírja a hőséget. A nagy melegben jobb, ha hagyod kicsit megnőni a fűszálakat, mert így maguk a szálak fogják árnyékolni a töveket, így a nedvesség lassabban párolog el, valamint a hosszabb szálak megakadályozzák a tövek napégését is.

5. Forróságban tilos!

Tavasszal, amikor nincs túl meleg, bármely napszakban nyírhatsz füvet. Nyáron azonban, a forró napokon a növényeknek nagyobb vízutánpótlásra van szükségük, ezért célszerű a késő délutáni órákban füvet nyírni, amikor már a levegő kezd egy picit lehűlni.

6.   VIGYÁZZ A FÁKRA, BOKROKRA!

A fűnyíróval nehezen megközelíthető helyeken használhatsz damilos szegélyvágót, ám arra mindig ügyeljünk, hogy ezzel a géppel ne közelítsük meg a fák, cserjék törzsét, ugyanis a damil kárt tehet bennük.

7. Fontos: változtass irányt!

Fűnyírás során nem árt figyelni arra, hogy szépen, egyenesen haladj, és soronként haladva átfedd kissé az előző sort. Minden alkalommal más irányban nyírj, ezzel elkerülhető a talaj tömörödése, és a kopott foltok kialakulása.

8. A NEDVES FŰ TABU

Soha ne nyírj füvet, amikor a pázsit vizes, különben a nyírás egyenetlen lesz, a fűnyíró nyomot hagyhat a gyepben, kikaparja a füvet. Ráadásul a nedves fűszálak a fertőzésekkel szemben is védtelenebbek lesznek.

9. Fűnyírás után locsolás

Nyírás után a legfontosabb a bőséges öntözés. Ennek legjobb módja az esőztető öntözés, vagyis felülről permetezve, spriccelve juttasd ki a vizet. Az öntözésre a lágy esővíz az ideális, de ha nincs más, a vezetékes víz is megteszi, ám ha ez túlságosan kemény, lágyítani szükséges. A legegyszerűbb a pihentetés, vagyis tölts fel egy nagy hordót, és öntözés előtt hagyd pár napig állni. Másik módszer, ha tíz literenként öt dekagramm tőzeget adagolsz a csapvízhez, és azzal locsolsz.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss