Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem lehet nem imádni! Mindent a káposztáról

Egészséges, ízletes és változatos módon elkészíthető, egyél belőle annyit, amennyit csak bírsz!

Paradicsomos káposzta, töltött káposzta, savanyú káposzta, káposztaleves: sokan szeretjük ezt a zöldséget, amely nemcsak rendkívül ízletes, hanem kimondottan egészséges is!

Ezért szeretjük!

A káposztafélék családjának itthon a lila, a fejes és a kelkáposzta a legkedveltebb tagjai. Pedig ide tartozik a kínai kel, a kelbimbó, sőt, még a karfiol is! Gondoltad volna, hogy már több mint 500 éve termesztik? Nem csoda, hogy régóta az egyik legkedveltebb zöldségféle. Az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt kifejezetten ajánlott a fogyasztása: remek vízhajtó, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő, de az immunrendszert is erősíti.

Válogass káposztás receptjeink közül! >>>

Lila káposzta

Általában párolva fogyasztjuk. Igazán könnyű elkészíteni: fonnyassz hagymát olajon, majd dobd az edénybe a felcsíkozott káposztát. Locsold meg egy pici ecettel, adj hozzá 1-1 csipet cukrot és köménymagot. Fele-fele arányban öntsd fel vízzel és vörösborral, majd fedő alatt, közepes lángon párold puhára. Úgy is finom, ha megpirítod, majd nyakon öntöd joghurt és tejföl keverékével!

A kelkáposzta

Fodros leveleiről azonnal felismerhető. Kiváló vitaminforrás, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Sokan kedvelik a belőle készített főzeléket, de a húslevesnek is kellemes ízt ad, dobj hát bele néhány levelet! Húsok vagy halak mellé remek köretet készíthetsz belőle úgy, hogy vörös- és fokhagymával együtt olajon megpárolod, sózod, borsozod, köménymaggal ízesíted, majd a tűzről levéve felöntöd egy kevés tejszínnel.

Ahány ház...

A magyar konyha egyik jellegzetes étele a töltött káposzta. Mint a legtöbb recept esetében, ennél is eltérő szokásokkal találkozhatunk: egyesek kukoricadarával helyettesítik a rizst, mások savanyú káposztával bélelik ki a fazék alját főzés előtt, megint mások szalonnával és kolbásszal egészítik ki ezt a réteget. Egyesek csak sertéshúsból készítik, de vannak, akik, marha-, a reformkonyha hívei pedig pulykahússal varázsolnak finom fogást belőle.

Ezek is érdekelhetnek

Friss