Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem kell lemondanod a finomságokról, ha ételérzékeny vagy! Itt a megoldás!

Sajnos egyre többen szembesülnek azzal, hogy valamilyen ételintoleranciában szenvednek. A leggyakoribb a glutén- és a laktózérzékenység. Az áruházak polcain azonban már egyre több olyan termék található, amelyet az ételérzékenyek is fogyaszthatnak.

Évről évre nő azoknak a száma, akik valamilyen ételintolerancia miatt speciális étrendre szorulnak. Ha egy orvosi vizsgálat után kiderül, hogy ételérzékenyek vagyunk, akkor az első kérdés az, hogy ezentúl mit ehetünk és mit nem, és milyen alapanyagokat szerezzünk be a konyhába?

Míg régebben sok lemondással járt az, ha valaiknél ételallergiát állapítottak meg, ma már az áruházak kínálatának köszönhetően az ételintoleranciában szenvedők is tudatosan és változatosan állíthatják össze az étrendjüket.

Mit egyen a gluténérzékeny?

Gluténérzékenység (cöliákia) esetén a gluténban található fehérje (gliadin) okozza a vékonybél nyálkahártya-elváltozásait, melynek következtében emésztési és súlyos felszívódási zavarok is kialakulhatnak.  Ez a fehérje sok gabonafélében, búzában, rozsban, árpában, zabban megtalálható. 

A gluténérzékenyeknek nem kell azonban lemondaniuk  a reggeli friss kifliről, péksüteményről, vagy a vasárnapi rántott húsról sem. A boltok polcain már nagyon sok gluténmentes termék kapható, a pizzától kezdve, a halrudacskáig, vagy a csirke nuggetsig. A kész termékek mellett pedig nagyon sok gluténmentes lisztből is lehet választani, ha süteményt szeretnénk sütni, húst panírozni, vagy ételt sűríteni. Választhatunk például hajdina-, köles-, kukorica-, sárgaborsó, vagy rizslisztet.

Mit egyen a laktózérzékeny?

A gluténérzékenység mellett a másik gyakori ételintolerancia a laktóz-, vagy tejcukor érzékenység. Magyarország lakosságának 20-40 %-át is érintheti. Laktózintolerancia esetén a szervezet nem képes a laktóz lebontására. A tejtermékek fogyasztásáról azonban nem kell ma már lemondania annak, aki ilyen ételallergiában szenved. A boltokban széles kínálat áll a laktózérzékenyek rendelkezésére. A polcokon sorakoznak a laktózmentes tejek, sajtok, joghurtok, sőt lm túró és vaj is kapható.

A laktózérzékenységtől meg kell különböztetni a tejfehérje érzékenységet. Tejallergia akkor áll fenn, amikor a szervezet a tejben lévő tejfehérjét (kazeint) allergénként észleli. Ebben az esetben a növényi alapú tejtermékek közül választhatunk. 

A Lidl boltjaiban számtalan olyan alapanyagot, élelmiszert találunk, amelyet a glutén-, laktóz-, és tejfehérje allergiában szenvedők is fogyaszthatnak.

Termékek:

Gluténmentes termékek

Laktózmentes termékek

 

A bolt honlapján pedig napi öt étkezésből álló, változatos étrendet tölthetnek le az ételallergiások. Az étrendet Galló Nóra, a Lidl dietetikus szakértője állította össze Széll Tamás receptjeit is felhasználva. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss