Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem kell kettő helyett! Így étkezz, ha gyereket vársz

default user icon
MME
A várandós nőknek a fogantatás pillanatától kezdve különös figyelmet kell fordítaniuk életmódjukra, táplálkozásukra. Adunk néhány hasznos tippet.

A kismamának több energiára van szüksége, tévhit azonban, hogy ezentúl „kettő helyett kell ennie". A várandósság csupán 150-300 kcal többletet jelent naponta.
   
Az is tévhit, hogy egy várandós nőnek nem szabad sportolnia, nehogy baja essen a babának. Kifejezetten jót tesz a kismama egészségének, ha mérsékelten aktív mozgásformát végez, például jógázik vagy speciális kismamatornára jár.

Gyakorlati tippek a kismamák étkezéséhez:

- Az émelygés, valamint a vércukorszint ingadozásának orvoslására étkezz sokszor, kisebb mennyiséget! A rendszeresség kiemelten fontos ebben az időszakban.

- Zöldség vagy gyümölcs minden étkezéskor legyen a tányéron! Ezek fogyasztása elegendő élelmi rosthoz, vitaminhoz és ásványi anyaghoz, valamint az immunrendszert is erősítő antioxidánsokhoz segít hozzá. Helyettesítsd a köret felét zöldségekkel!

- Válaszd a teljes kiőrlésű, élelmi rostban gazdag gabonatermékeket! Tetszés szerint tegyél zabkorpát a süteménybe, tésztába, joghurtba!

- A megfelelő fehérje- és kalciumbevitelhez elengedhetetlen a tej és tejtermékek rendszeres fogyasztása. Válaszd a zsírszegényebb, esetleg a kalciummal dúsított változatokat!

- Húsok közül válaszd a zsírszegényebb részeket - csirkemellet, sertéskarajt vagy -combot -, és a zsírszegény elkészítési módokat, például az alufóliában, sütőzacskóban sütést, a párolást vagy a főzést!

- A tengeri halak fogyasztása nagyon kedvező magas Omega-3 zsírsav-tartalmuk révén.

- Utánsózás helyett próbálj ki minél több fűszert! Válaszd a sótlan olajos magvakat, valamint tájékozódj az élelmiszercímkén a termék só-, illetve nátriumtartalmáról!

- A zsíros, nagy cukortartalmú édességek, péksütemények helyett válaszd a túrós, illetve gyümölcsös, lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből készült változatokat! Édesség iránti vágyadat egy gyümölcsös joghurt vagy 2 kocka magas kakaótartalmú csokoládé is csillapíthatja.

- Ügyelj az élelmiszerbiztonságra és a higiéniára, mivel a szervezeted hajlamosabb a fertőzésekre! Tejből és tejtermékekből válaszd a pasztörizált, sterilizált változatokat, a félkemény és kemény, illetve zárt dobozban árult sajtokat! Sült, keményre főtt tojást fogyassz a lágy vagy nem teljesen átsült helyett! Kerüld a nyers halételeket, pl. a szusit! Kerüld a nyers, illetve nem átsült húsételeket, például a tatár beefsteaket! A desszertek közül válaszd az átsült tésztából, főzött krémből készülteket, és mellőzd a nyers tojást tartalmazókat! Zöldségek és gyümölcsök közül csak a megbízható forrásból származó, mosott vagy hámozott, ép darabokat használd fel!

Több ásványi anyag és vitamin

Bizonyos ásványi anyagokból és vitaminokból egy kismamának a korábbinál többet kell fogyasztania ahhoz, hogy szervezete képes legyen alkalmazkodni a megváltozott állapothoz és segíthesse gyermeke növekedését. Fontos tudni, hogy a jelentősen megemelkedett vas-, valamint folsavigény kielégítését a kiegyensúlyozott táplálkozás a várandósság időszakában nem fedezi, így orvossal és dietetikussal konzultálva ezek pótlására lehet szükség.

(Forrás: Foodmanager.hu)

Ezek is érdekelhetnek

Friss