Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem jön be a bolti? Készíts szaloncukrot házilag! 5 kipróbált, egyszerű recept

Ha nem találtál a szád ízének megfelelő szaloncukrot, vagy éppen, amit a legfinomabbnak értékeltél, azt aranyárban mérik, akkor íme a megoldás: készítsd el házilag! Mutatunk 5 alapreceptet - van közte bio is!

Szaloncukrot már a múlt században is készítettek, de igazán a századfordulótól jött divatba. A reformkortól, francia minta nyomán, a nagypolgári otthonokban, a szalonban felállított fát díszítette - innena sztaniolpapírba csomagolt bonbon elnevezése.

Jókai szalonczukkedlinek nevezte, mivel a szó a német salonzuckerl szóból ered. 1891-ben Hegyes József: A legújabb házi cukrászat című kézikönyve már tizenhétféle szaloncukrot ír le, creme bonbone-ok, pictácz szukorkák neveken.

Igazán érdemes otthon kísérletezni, hiszen nem ördöngösség kedvencünk elkészítése. A fán kívül az ünnepi asztalt is dekorálhatjuk vele, és ünnepi desszertként is felszolgálhatjuk.

Fondant szaloncukor

Hozzávalók:
50 dkg cukor
10 evőkanál víz
kakaó vagy csokoládé
vaj

Elkészítés:
Egy edénybe öntjük a fél kiló fehér vagy barna cukrot, hozzáteszünk 10 evőkanál vizet. Folyamatosan kevergetve forrástól 8 percig főzzük. A hatodik percben egy kanál masszát tányérra teszünk és eldörzsöljük. Ha sűrűsödik és keményedik, a cukor elkészült. Levesszük a tűzről és ízesítjük. Az ízesítés történhet 10 deka csoki és 5 deka vaj vízgőz fölött összeolvasztott keverékével, 10 deka kókuszreszelékkel vagy fahéjjal, dióval, darált mazsolával, datolyával, pisztáciával.
Az elkészült masszát nedves kézzel rúddá sodorjuk. Ha lehet, porcelántálat vagy műanyag vágódeszkát használjunk. Mielőtt teljesen kihűl, tetszés szerinti darabokra vágjuk. Olvasztott csokoládéval bevonjuk, és a teljes kihűlés után színes papírba csomagoljuk. Fogunkat összeszorítva megpróbálunk kitartani karácsonyig.

Rumosdiós szaloncukor

Hozzávalók:
50 dkg cukor
1,5 dl víz
50 dkg tejpor
10 dkg kakaó
15 dkg darált dió
15 dkg vaj
fél dl rum

Elkészítés:
A cukrot felfőzzük a vízzel, 5 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a kakaóval elkevert tejport, habverővel eldolgozzuk, 1-2 per elteltével lehúzzuk a tűzről. Belekeverjük a diót és a rumot, majd folytonos keverés mellett a vajat is. Mikor már sűrűsödik, kivajazott tepsibe öntjük, hagyjuk dermedni egy éjszakát. Másnap zizes késsel felvágjuk, megmárthatjuk még csokoládéban, de így is becsomagolhatjuk.

Mazsolás-mandulás szaloncukor

Hozzávalók:
50 dkg mazsola
20 dkg őrölt mandula
10 dkg kókuszreszelék
1 citrom reszelt héja
csipet őrölt fahéj
5 dkg méz

Elkészítés:
A mazsolát forró vízzel leforrázzuk, 10 percig hagyjuk ázni, majd szűrjük le, hagyjuk lecsepegni. A mandulát, a kókuszreszeléket, a reszelt citromhéjat, a fahéjat és a mazsolát aprítógéppel morzsalékos masszává dolgozzuk, majd összegyúrjuk a mézzel. Kis gömböket formázunk belőle, meglapogatjuk, hogy megfelelő formája legyen, és tepsire téve néhány órát szikkadni hagyjuk. Megmárthatjuk olvasztott csokoládéban, vagy meghempergethetjük kakaóporban is.

Kókuszos szaloncukor

Hozzávalók:
5 dkg darált keksz
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg porcukor
2 evőkanál kókuszlikőr
pár kanál hideg víz
1,5 kanál kókuszzsír vagy vaj
15 dkg csokoládé

Elkészítés:
A kókuszt, a kekszet és a porcukrot összekeverjük, hozzáadjuk a kókuszlikőrt és a kókuszzsírt vagy vajat, morzsolni kezdjük, majd annyi vizet (esetleg még kókuszlikőrt) adunk hozzá, hogy összeálljon a massza. Kis golyókat formázunk belőle, meglapogatjuk, néhány órát szikkadni hagyjuk, majd az olvasztott csokoládéban megmártjuk.

Bio szaloncukor

Hozzávalók:
datolya
pirított mandula vagy mogyoró
karobpor (szentjánoskenyérfa terméséből készülő kakaópótló)

Elkészítés:
A datolyákat megtöltjük a pirított mandulával vagy mogyoróval, és karobporba forgatás után csomagoljuk.

SZALONCUKOR HÁZILAG: 3 RECEPT, AMIRE KARÁCSONYKOR SZÜKSÉGED LESZ >>> 
TESZT! MOST KIDERÜLT, MELYIK KÓKUSZOS SZALONCUKOR A LEGJOBB >>> 
ÖTLETEK, RECEPTEK Az ünnepi KÉSZÜLŐDÉSHEZ A KARÁCSONY oldalon>>>
TESZT! A PRÉMIUM CSOMAGOLÁS IS REJTHET FÖRTELMES SZALONCUKROT >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss