Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezért nem jó ötlet műanyag dobozba tenni a főtt ételeket

default user icon
MME
Sokan használnak főtt ételek tárolásához olyan műanyag dobozokat, amelyeket direkt erre a célra gyártanak, de vannak szakértők, akik szerint ezek biztonsága megkérdőjelezhető - főleg, ha bizonyos dolgokat figyelmen kívül hagyunk.

A műanyag dobozok gyártásához felhasználnak olyan vegyületeket, melyeknek az egészségre gyakorolt hatásáról keveset tudunk, és amikről nem tudjuk, hogy ha kioldódnak és szervezetünkbe kerülnek, annakmilyen hatása lesz. Ilyenek például a ftalátok, amiket a műanyag rugalmassá tételére használnak. Állatkísérletben kimutatták, hogy ha ez felhalmozódik, akkor hormonális zavarokat okozhat, csökkentheti a termékenységet, idegrendszeri és fejlődési problémákat idézhet elő. A kutatók pontosan nem tudják, hogy ezek az anyagok mennyire stabilak és milyen mennyiségben oldódnak ki és jutnak be az élelmiszerekbe, amit aztán elfogyasztunk.

 

így használhatjuk biztonságosan a műanyag dobozokat

  • Csak olyan tárolókat használjunk, amit kifejezetten erre a célra gyártottak. A fagyis- és margarinos dobozkat például ne.
  • Ha frissen főtt ételt szeretnénk tárolni, először hűtsük le legalább szobahőmérsékletűre, mielőtt a műanyag dobozba tennénk. 
  • A műanyag dobozt szorosan zárjuk le, hogy megakadályozzuk az étel levegővel való érintkezését, mivel a levegővel érintkező ételek hamarabb megromolhatnak.
  • Ne használjunk műanyagot a mikrohullámú sütőben, hacsak nem direkt nem erre tervezték, és ne tegyük mosogatógépbe se. Használjunk inkább üveg vagy kerámia edényt, amelyek mikrohullámú sütőbe téve is biztonságosak.
  • Ne hagyjunk savas ételeket sokáig a műanyag dobozban: például a paradicsomos szószok vagy a citromlé, hosszabb ideig érintkezve a műanyaggal, a káros anyagok kibocsátását eredményezhetik. Ezek tárolásához is válasszunk inkább üvegedényeket.
  • Zsíros és olajos ételek is elősegítik a veszélyes anyagok kioldódását.
  • Ha műanyag dobozban tároljuk az ételt, ne felejtsük el, hogy a műanyag könnyen felveszi az étel szagát és ízeit. 
  • Ha többféle ételt tárolunk műanyag dobozban a hűtőben, gondoskodjunk róla, hogy szorosan le legyenek zárva.
  • Fontos megjegyezni, hogy a műanyagok idővel elhasználódhatnak. Repedések vagy karcolások keletkeznek, ezért időről időre ellenőrizzük a műanyag dobozok állapotát, és cseréljük ki azokat, amelyek sérültek.

(Forrás: Bors, borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

Friss