Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem elégséges a magyar gyerekek tejtermék fogyasztása

default user icon
MME
Sportoló gyerekek körében végzett kutatásból kiderül, hogy bár javultak a gyermekek táplálkozással kapcsolatos ismeretei, ennek ellenére csak a gyermekek 18%-a fogyaszt joghurtot naponta, 82%-uk csak ennél ritkábban.

A felmérést a Danone Kft. megbízásából a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) készítette. Közel 500, 10-12 éves gyermeket kérdeztek meg, akik még mindig csak a szükséges kalciummennyiség felét fogyasztják.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a hazai táplálkozási szakértők ajánlása alapján a felnőtteknek átlagosan 800, gyermekeknek pedig 800-1000 mg kalciumot kell a szervezetük számára, elsősorban tej- és tejtermékek elfogyasztásával biztosítani a megfelelő csonttömeg kialakításához, valamint a csontritkulás megelőzése érdekében. Ezzel szemben hazánkban a tényleges napi fogyasztás a fenti ajánlásnak kevesebb, mint a felét teszi ki.

A felmérés pozitív eredménye, hogy 13%-kal, azaz 86%-ra bővült azon gyermekek aránya, akik számára ismert a tej- és tejtermékek kalciumtartalmának fontos élettani hatása.  Ennek ellenére, a gyermekek 82%-ának étrendjében mindössze hetente néhányszor, illetve ennél is ritkábban szerepelnek ilyen élelmiszerek, ezért az ő kalciumbevitelük minden bizonnyal messze elmarad az ajánlott mennyiségtől.

Magyarországon minden ötödik gyermek túlsúlyos vagy elhízott, amelyben a mozgásszegény életmód mellett a legnagyobb szerepe a nem megfelelő táplálkozásnak van.

A PINCÉR, AKI NEM FOGAD EL BORRAVALÓT >>>

FELFÜGGESZTETTÉK A CALCIUM-SANDOZ PEZSGŐTABLETTA FORGALMAZÁSÁT>>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss