Eper vagy szamóca
Epernek hívják a termesztett, nagyobb bogyókat hozó fajokat és az eperfa gyümölcsét. A szamóca nevet a kisebb szemű, vadon termő típusok kapták. Érettségükről intenzív illatuk árulkodik. Alacsony energiatartalmuk mellett ellátják a szervezetet vitaminokkal (C-, B1-, B2-, B6-vitamin, niacin) és ásványi anyagokkal (kalcium, magnézium, foszfor, mangán). Az eperlevél-gyógytea izzasztóként, vértisztítóként és bélhurut, illetve cukorbaj esetén javasolt.
Figyelem! Az eperre allergiásoknál fokozott óvatosság szükséges, mert sok esetben a levéllel való érintkezés is kiütés okozhat.
Cseresznye
Meglehetősen sok fajtája ismert, a legelterjedtebbek a májusi korai, az egri korai, a Bigarreau Napoleon, a badacsonyi óriás és a gönci cseresznye. Cukortartalma a csonthéjas gyümölcsök között a legmagasabb, ezért az édesítőszer hozzáadása nélkül is tartósítható. Vásárláskor ép, érett szemeket válasszon, szárral együtt. Összetevői között szerepelnek a C- és a B-vitaminok, a biotin, a pantoténsav, a karotin, a nátrium, a kálium, a foszfor, a mangán és a kobalt. Szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású tea készíthető.
Málna
Bogyói a halvány rózsaszíntől a bíborvörösig számos árnyalatot ölthetnek. Alacsony kalória- és magas folyadéktartalmának hála a könnyű nyári étrend állandó szereplője. Kiváló C-, E-, B-vitamin-, niacin-, pantoténsav-, biotin-, magnézium-, vas-, foszfor-, réz-, cink- és mangánforrás. A leveléből főzött teát a nők évszázadok óta fogyasztják a szülés megkönnyítésére és menstruációs rendellenességek esetén. Figyelem! Emésztőrendszert érintő betegségeknél csak a magok eltávolítását követően ajánlott fogyasztani.