Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem csak finomak, egészségesek is: az eper, a cseresznye és a málna a nyár első hírnökei

default user icon
MME
Az illatos, ízletes, lédús piros bogyókhoz szerencsére könnyű itthon hozzájutni. Minden egyes szezonban újra felfedezhetjük, milyen sokoldalúak. Egyedül arra kell vigyázni, hogy csupán napig tárolhatók a hűtőben, ezért a legjobb azonnal megenni vagy feldolgozni őket. Nagyobb mennyiségből készíts lekvárt, szörpöt, befőttet, de akár le is fagyaszthatod.

Eper vagy szamóca

Epernek hívják a termesztett, nagyobb bogyókat hozó fajokat és az eperfa gyümölcsét. A szamóca nevet a kisebb szemű, vadon termő típusok kapták. Érettségükről intenzív illatuk árulkodik. Alacsony energiatartalmuk mellett ellátják a szervezetet vitaminokkal (C-, B1-, B2-, B6-vitamin, niacin) és ásványi anyagokkal (kalcium, magnézium, foszfor, mangán). Az eperlevél-gyógytea izzasztóként, vértisztítóként és bélhurut, illetve cukorbaj esetén javasolt.
Figyelem! Az eperre allergiásoknál fokozott óvatosság szükséges, mert sok esetben a levéllel való érintkezés is kiütés okozhat.

Cseresznye

Meglehetősen sok fajtája ismert, a legelterjedtebbek a májusi korai, az egri korai, a Bigarreau Napoleon, a badacsonyi óriás és a gönci cseresznye. Cukortartalma a csonthéjas gyümölcsök között a legmagasabb, ezért az édesítőszer hozzáadása nélkül is tartósítható. Vásárláskor ép, érett szemeket válasszon, szárral együtt. Összetevői között szerepelnek a C- és a B-vitaminok, a biotin, a pantoténsav, a karotin, a nátrium, a kálium, a foszfor, a mangán és a kobalt. Szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású tea készíthető.

Málna

Bogyói a halvány rózsaszíntől a bíborvörösig számos árnyalatot ölthetnek. Alacsony kalória- és magas folyadéktartalmának hála a könnyű nyári étrend állandó szereplője. Kiváló C-, E-, B-vitamin-, niacin-, pantoténsav-, biotin-, magnézium-, vas-, foszfor-, réz-, cink- és mangánforrás. A leveléből főzött teát a nők évszázadok óta fogyasztják a szülés megkönnyítésére és menstruációs rendellenességek esetén. Figyelem! Emésztőrendszert érintő betegségeknél csak a magok eltávolítását követően ajánlott fogyasztani.

12 KÉNYEZTETŐ EPRES DESSZERT, MELYEK KÖZÜL HIBA LENNE EGYET IS KIHAGYNI>>> 

10+1 VERHETETLEN MÁLNÁS DESSZERT, AMIT KI KELL PRÓBÁLNOD>>> 

11 VERHETETLEN NYÁRI FAGYI BOGYÓS GYÜMÖLCSÖKBŐL>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss