Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Barackos krumpligombóc

MME MME
60 perc
bonyolult
átlagos
20 adag
Hozzávalók
  • A gombóchoz:
  • 50 dkg burgonya
  • 1 db tojás
  • 15 dkg liszt (+ a gyúráshoz)
  • 1 nagy csipet só
  • 4-5 db barack (konzerv is lehet)
  • 10 dkg szeletelt mandula
  • A tejfölhabhoz:
  • 7 dkg tejföl
  • 1 tk porcukor
  • 1 nagy csipet őrölt fahéj
  • 5 dkg tejszínhab

Elkészítés

  1. A megtiszított burgonyát megfőzzük, krumplinyomóval összetörjük, összegyúrjuk a felvert tojással, a liszttel és a sóval (ruganyos, de nem túl ragacsos tésztát kell kapnunk). Lisztezett felületen egy nagy gombócot gyúrunk a tésztából, majd pihentetjük, amíg előkészítjük a gyümölcsöt.
  2. A barackokat megmossuk, kettévágjuk, a magjaikat eltávolítjuk és negyedeljük. A tésztát kb. 5-6 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd egy szélesebb szájú pohárral kiszaggatjuk. A közepükre tesszük barackdarabokat, majd ráhajtjuk a tésztát, és a tenyerünkkel gombócot formázunk belőlük.
  3. Egy nagy lábosban bő vizet forralunk. A gombócokat kisebb adagokban addig főzzük a vízben, amíg feljönnek a tetejére. Ezután leszűrjük és lecsepegtetjük. Egy száraz serpenyőben illatosra pirítjuk a szeletelt mandulát, majd beleforgatjuk a lecsepegtetett gombócokat.
  4. A tejfölt elkeverjük a porcukorral és az őrölt fahéjjal, majd felvert tejszínhabbal lazítjuk, és a gombócok mellé kínáljuk.

    Kedvenc gombócaink >>> 

    Túrógombóc receptek >>> 

    Sárgabarackos finomságok >>> 

    Őszibarackos receptek >>> 

Megjegyzés

Ha nem volt elég keményítőtartalma a burgonyának, egy kevés lisztet még felvesz a tészta.

Recept, styling: Filep Kata, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss