Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nekik köszönhetjük az egyik legnépszerűbb street foodot, a hot dogot

A hamisítatlan frankfurtit kis kiflibe rejtve német bevándorlók kezdték el árulni Amerikában, Dachshund néven.

A magyar hot dog régebben úgy készült, hogy egy vaskos kifli felét felszúrták egy hot dog készítő eszközre, így átmelegedett a belseje, majd ebbe kerültek a választott szószok, végül egy főtt, forró virsli. Manapság azonban nálunk is úgy készül ez az étel, ahogy valaha Amerikában kitalálták: a virslit egy félbevágott, hosszúkás zsemlébe teszik.

Ötszáz éves frankfurti

Amerika a népek és konyhák nagy olvasztótégelye, és a német bevándorlók által a kontinensre került kolbász- és virslifélék, köztük a frankfurti, hamar népszerűek lettek. Ez a fűszeres sertéshúsból készülő különlegesség 1987-ben ünnepelte ötszázadik születésnapját. Ez a hosszú, vékony virsliféle az amerikai hot dog lényege. Létezik egy legenda, amely szerint a szendvicsváltozat azért kezdett elterjedni, mert a kolbásszal mindenki összepiszkolta a kezét. Egy ideig az árusok fehér kesztyűt adtak hozzá a vendégeknek, hogy könnyebben fogyasztható legyen, de mivel a kesztyűt senki nem vitte vissza, az árusok egyike megbízott egy péket, hogy készítsen hosszúkás zsemlét, amibe bele lehet tenni a frankfurtit.

Ahány ház…

Az eredeti, amerikai hot dog tehát egy hosszúkás zsemle, amit hosszában kettévágva kinyitnak, és ebbe kerül a virsli, különböző köretekkel és szószokkal. A plusz hozzávalók városonként is változhatnak. A jellemző választás a mustár, ketchup, savanyúság vagy savanyú káposzta, sült hagyma és sajt is lehet, de például Chicagóban szentségtörésnek számít ketchupot tenni bele, ellenben annál több benne a zöldség .

Tacskóból forró kutya

1882-ben Christian von der Ahe megvette St. Louis baseballcsapatát, és új üzleti stratégiát dolgozott ki: az addiginál sokkal olcsóbban adta a jegyeket, hogy a teltházas mérkőzéseken minél több hot dogot és innivalót adhasson el. Itt kezdődött a sport és az étel máig szoros összefonódása. A név története szintén érdekes: a hot dogot eredetileg Dachshundnak nevezték, ami a tacskó német neve, a kutya termete és a frankfurti hasonlósága ihlette a névadást. 1901-ben egy újságíró keresztelte át hot doggá, egyszerűen azért, mert siettében nem tudta helyesen leírni a német szót. Az új név gyorsan elterjedt Amerikában

A cikk a megyei lapokban elérhető Mindmegette mellékletében jelent meg. 

MEGLEPŐ, HOGY KINEK KÖSZÖNHETJÜK A VATTACUKROT ANANÁSZOS HURKA, KÖRÖZÖTTES KAVICS ÉS KÁVÉS VATTACUKOR -KREATÍV ÉTELEK AZ ESTI DÍJÁTADÓN!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss