Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Néhány szó az Atkins-diétáról

Többen kértétek, hogy írjunk az Atkins-diétáról, sőt fórumot is indítottatok a témában. Rendben, írunk róla... és felhívjuk figyelmeteket ennek a kezdetben igen látványos, ám a táplálkozáskutatók által vitatott diétának a negatívumaira, veszélyeire.

Dr. Robert C. Atkins által kialakított diéta lényege a magas protein bevitel és a szénhidrátok szinte teljes mértékû elhagyása. A szénhidrátok elhagyásával a szervezet úgy érzékeli, mintha nem jutna elegendõ táplálékhoz (gyakorlatilag mintha éheznénk), és elkezdi elégetni a lerakodott zsírokat. Mivel a diéta elsõ két hete elég szigorú, a kezdeti fogyás gyors és látványos.

Sok fehérje, szénhidrát alig

Az Atkins-diéta arra az elméletre épül, hogy a hízás nem a bevitt étel mennyiségétõl függ, hanem attól, ahogy a szervezetünk lebontja a szénhidrátokat, különös tekintettel a kenyérre, burgonyára és a tésztára.

A több mint harminc éve létezõ (és ugyanennyi ideje heves vitákat kiváltó) Atkins-diéta, illetve az azonos elvekre épülõ, Arthur Agatston miami szívgyógyász által kidolgozott, úgynevezett Dél-tengeri diéta lényege, hogy korlátlan mennyiségben engedélyezi fehérjék (hús, tojás, sajt) fogyasztását, ellenben a szénhidrátok (kenyérfélék, rizs és gyümölcsök) bevitelét radikálisan csökkenti.

Atkins napi fél kg fogyást ígér fehérjében gazdag étrendjével, Agatston a három fázisból álló diétájának elsõ hetében körülbelül 4-6 kilogrammot. Atkins a kenyér, a burgonya, a rizs és tésztafélék fogyasztását tiltja, ellenben szalonnát, virslit, sajtot, halat, tejszínt és tojást korlátlan mennyiségben engedélyez, sõt az alkoholt sem zárja ki teljes mértékben.

Diétájának lényege, hogy az energia-bevitel nincs korlátozva, minden olyasmit lehet enni, amit a többi diéta tilt. A napi bevitt energia optimális megoszlása Atkins-diétája szerint: 15-20% szénhidrát, 44-45% zsír és 40% fehérje.

Az elsõ hetek után az Atkins-diéta és Dél-tengeri diéta egyfajta szinten tartó, visszaszoktató programot ír elõ. A szénhidrát bevitel még ebben a stádiumban is jóval kevesebb, mint amennyihez a legtöbb ember hozzá van szokva. Az elsõ hetek nagyon nehezek lehetnek, különösen azoknak, akik nagy mennyiségû szénhidrát bevitelhez vannak szokva. Ennek számos mellékhatása lehet, így szédülés, fejfájás, ájulás. Egy másik tipikus, kellemetlen mellékhatása a rossz szájszag lehet.


Veszélyes lehet

Az utóbbi idõben Atkins diétáját újra rengeteg kritika érte, mondván, hogy hosszú távon káros az egészségre és szívbetegségekhez vezet. A magas fehérjebevitel ugyanis megterheli a vesét, megemeli a vér húgysav- és koleszterinértékét, rost- és vitaminhiányos. A koleszterinben gazdag étrend miatt megemelkedik a vérnyomás, és nem csoda, ha megnõ a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélye. Vannak, akik szerint a szénhidrát-megvonás elve sok értékes anyagtól fosztja meg a szervezetet, a fehérjefogyasztás jelentõs növelése viszont hosszabb távon emeli a koleszterinszintet, bár ezt a szakemberek egy része nem látja bizonyítottnak.




Elõnyei:

- gyors és látványos fogyás
- korlátlan mennyiségû, magas proteintartalmú étel bevitele
- bizonyítottan mûködik


Hátrányai:

- a diéta szigorúan korlátozza a fogyasztható ételeket
- magas zsírtartalmú ételek fogyasztását írja elõ
- rossz közérzetet, fejfájást, szédülés és rossz leheletet idéz elõ
- számos alapfontosságú tápanyagot kizár
- a leadott kilók nagyon könnyen visszaszedhetõk
- a magas protein tartalmú ételek túlzott fogyasztása rombolja olyan létfontosságú szerveinket, mint a szív és a vese

Ezek is érdekelhetnek

Friss