Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Májkárosodást is okozhat ez az olaj: ha vettél belőle, semmiképp se használd!

default user icon
MME
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kivonta a forgalomból a Yi Yuan termékét, ugyanis a fekete szezámmagból készült szezámolajban az engedélyezettnél magasabb az ásványiolaj-tartalom.

A Nébih termékvisszahívást indított a Yi Yuan márkájú szezámolajjal kapcsolatban, ugyanis az árucikkben magas az ásványiolaj-tartalom.

Az ásványolaj-szénhidrogének főként nyersolajból származó vegyületek, de szintetikus úton is előállíthatóak. Az ásványolaj-szénhidrogének bekerülhetnek az élelmiszerekbe környezetszennyezés útján, de bejuthatnak a betakarítás vagy az élelmiszer-feldolgozás során alkalmazott gépek kenőanyagaiból, technológiai segédanyagokból, élelmiszer-adalékanyagokból és az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokból (pl. papír, karton) is – olvasható a hatóság honlapján.

2012-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) arra a következtetésre jutott, hogy az ásványolaj-szénhidrogénekhez sorolható anyagcsoportok emberi egészségre gyakorolt potenciális hatásai igen eltérőek egymástól.

Az ásványolajok aromás szénhidrogénjei genotoxikus rákkeltő hatást fejthetnek ki, az ásványolajok egyes telített szénhidrogénjei pedig az emberi szövetekben felhalmozódva májkárosodást okozhatnak. Az ásványolaj-szénhidrogének élelmiszer-minőségű termékeit olyan kezelésnek vetik alá, amitől minimálisra csökken aromás szénhidrogéntartalmuk.

A termékvisszahívásban érintett termék:

Termék neve: Yi Yuan Szezámolaj fekete szezámmagból (100% Pure Black Sesame Oil)

Minőségmegőrzési idő: 20/02/2026 

Kiszerelés: 150 ml

Forgalmazók: Ázsia Bt. (Budapest); Terravida Kft. (Remeteszőlős); Asian Home Kft. (Budapest); Lucky Lili Sunrise Kft. (Budapest).

Borítókép: Illusztráció/Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek