hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tényleg magyar cég okozta az újabb szalmonella-botrányt, megerősítette a Nébih

default user icon
MTI
Valóban magyar vállalkozás volt a beszállítója a szalmonella baktériummal szennyezett lecitin elnevezésű adalékanyagnak, ami eljutott a világ legnagyobb csokoládégyárába, a belga-svájci Barry Callebaut csokoládégyártó céghez - a hírt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is megerősítette.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megerősítette a hírt, hogy magyar vállalkozás volt a beszállítója a szalmonella baktériummal szennyezett lecitin elnevezésű adalékanyagnak, ami eljutott a belgiumi csokoládégyárba.

A belga The Brussels Times hírportál szerdán írt róla, hogy a világ legnagyobb csokoládégyárában, a belga-svájci Barry Callebaut csokoládégyártó cégnél nemrég kitört szalmonellafertőzés eredetét egy magyarországi szójalecitin-szállítmányra vezették vissza. A belga élelmiszerbiztonsági hivatal (FAVV) az élelmiszerek és takarmányok európai sürgősségi riasztórendszerén (RASFF) keresztül értesítette Magyarországot.

Magyarországon a Nébih vizsgálatai megállapították, hogy az országból kiszállított lecitin tétel volt szalmonellával szennyezett. A lecitin közvetlen fogyasztásra nem kerül, mivel ez egy adalékanyag, ami a csokoládé gyártásához kell.

Az ügyben érintett vállalkozásnál soron kívüli ellenőrzést tartottak a Nébih ellenőrei, amelyben vizsgálták a feldolgozás folyamatát, az üzemi dokumentációt, valamint széles körű hatósági mintavételre is sor került. A vállalkozás saját hatáskörében megtette a szükséges intézkedéseket, és zárolta az üzemben található tételeket.

A hivatal kiemelte, hogy a fertőzött adalékanyagból más vállalkozásokhoz nem szállítottak. A további tételeket pedig folyamatosan ellenőrzik.

A belga cég teljesen leállította a gyártást, és értesítette az ügyfeleit, hogy zárolják a június 25-én vagy azt követően gyártott csokoládétermékeket, amelyekből több országba is szállítottak. Így az egyetlen, ismert magyarországi címzetthez sem érkezett meg a termék, a szállítmányt útközben visszafordították - közölte a Nébih.

Hozzátették: a szennyeződés eredetének vizsgálata a lecitint gyártó cégnél jelenleg is folyik.

Olvass még több Nébih hírt:

Ezek is érdekelhetnek

Friss