Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vigyázz! A vakítóan fehér répa vagy zeller mérgező is lehet - figyelmeztet a Nébih

default user icon
MME
Manapság alapvető fogyasztói igény hogy azok a zöldségek, amelyeknek a föld alatti részét fogyasztjuk, megmosva kerüljenek a boltok polcaira. Ezzel párhuzamosan egyre több vizsgálat során fedezhető fel magas klorát-/perkloráttartalom a zöldségekben, ami arra is utalhat, hogy a termékeket közvetlenül kezelték klóros fehérítő- vagy fertőtlenítőszerekkel, ami minden, csak nem egészséges - figyelmeztet a Nébih friss közleményében.

Az ún. „földesáruk” (azon zöldségek, amelyeknek a föld alatti részeit fogyasztjuk, pl. sárgarépa, petrezselyemgyökér, burgonya, zeller stb.) megmosva történő értékesítése egyre növekvő fogyasztói elvárás. Ennek oka egyrészt, hogy így nem kell őket sokáig tisztítani a felhasználás előtt, másrészt sokkal vonzóbb például egy rekesz ragyogó, narancsszínű sárgarépa, mint az, amit vastagon föld borít.

A koronavírus-járvány következtében a fertőtlenítőszerek felhasználása ezen a területen is jelentősen nőtt, kialakítva olyan káros gyakorlatokat is, mint a zöldségek közvetlen fehérítése és fertőtlenítése, ám a klórtartalmú fertőtlenítőszerek bomlástermékeként klorátok és perklorátok kerülhetnek élelmiszerekbe. A klorátokról fontos tudni, hogy az emberi szervezetbe kerülve károsítják a vér hemoglobinját és vesebántalmakat is okozhatnak, a perklorátok pedig többek között akadályozzák a jód felvételét a táplálkozás során, így megzavarják a pajzsmirigy működését. Mindezek alapján egyértelműen élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, ha az említett anyagok a megengedett határértéknél nagyobb mennyiségben vannak jelen az élelmiszerekben.

 

Az élelmiszerek előállítása során természetesen ügyelni kell a higiéniára, különösen járvány idején, de semmiképpen sem ajánlott a zöldségek direkt fertőtlenítése. A megfelelő eljárás az árufeldolgozás környezetének és eszközeinek a tisztántartása.

Természetesen a Nébih és a megyei kormányhivatalok rendszeresen ellenőrzik a zöldség-gyümölcs termékeket, és határérték feletti klorát-/perkloráttartalom esetén a szakemberek hatósági eljárást indítanak a termelő ellen, ami jelentős bírsággal is járhat - de azért jobb óvatosnak lenni! Vásárláskor kiemelten fontos a tudatosság, azaz ne csak „szemre” vásároljunk! Egyáltalán nem baj, ha nem vakítóan hófehér a petrezselyemgyökér vagy zellergumó – a furcsa, klóros szagú zöldárut inkább ne vegyük meg!

(Forrás: Nébih)

Ezek is érdekelhetnek

Friss