Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vigyázat! Agyhártyagyulladást okozhat egy kedvelt Aldis termék - ha ilyet vettél, ne fogyaszd el!

default user icon
MME
Az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. Listeria monocytogenes esetleges jelenléte miatt visszahívta a forgalomból Baromfirudacska 1000 g elnevezésű termékét – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne használják fel:

  • Termék neve:  Baromfirudacska 1000 g
  • Probléma jellege: Listeria monocytogenes esetleges jelenléte
  • Lejárat: 2023. 06.  12.
  • Tételszám: L1132.BB.3.4.
  • Kiszerelés: 1000 g
  • Szállító: Merian Foods Élelmiszeripari Kft. (Orosháza)
  • Forgalmazó: Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. (Alsónémedi)

Az érintett termék bármelyik Aldi üzletbe visszavihető, a termék árát blokk nélkül is visszatérítik. Az üzletlánc a visszahívásról a honlapján tájékoztatta vásárlóit.

Miért veszélyes a Listeria monocytogenes?

A Listeria monocytogenes a természetben széles körben előforduló emberi megbetegedést okozó baktérium. A hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, így minden olyan 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer kockázatos lehet, amelyben a baktérium szaporodni képes, és amit fogyasztás előtt nem hőkezelnek (pl. nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült tejtermékek; lágysajtok; nyers húst tartalmazó ételek, húskészítmények; nyers halak, füstölt lazac; szeletelt élelmiszerek). Az emberi megbetegedéseknél lényeges szerepet játszik az immunrendszer állapota, egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeriával szennyezett élelmiszer fogyasztása, azonban legyengült immunrendszerű emberek, várandós nők, idős emberek esetében az élelmiszer alacsonyabb szennyezettsége is súlyos megbetegedést okozhat. Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Terhesség esetén vetélés, halvaszületés és az újszülött fertőzése is előfordulhat.

Ajánljuk még:

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss