Kedves Tünde! Imádom a mandulaitalt, és szeretném kipróbálni a házi változatot. Hogy készítsem el?
Magam is ezt a gyors, könnyű és finom változatát szoktam készíteni. Előszeretettel használom sütéshez-főzéshez, turmixok készítéséhez, illetve kávéhoz, kakaóhoz is kiváló.
A héjas mandulákat egy éjszakára hideg vízbe áztatom és reggelig hűtőben tárolom. Felhasználás előtt leöntöm róla a vizet, turmixgépbe helyezem a mandulákat és felöntöm kétszer annyi tiszta vízzel. Csipet sót adok hozzá, édesítem nyers nádcukorral, mézzel – vagy édesítőszerrel – és erős fokozaton addig turmixolom, amíg tejszerű folyadékot kapok. Egy üvegtál fölött szűrőzsákba öntöm a mandulalevet, alaposan kinyomkodom, áttöltöm üvegekbe és hűtőben 2-3 napig tárolom.
Fogyasztás előtt feltétlen rázzuk fel. Ízesíthetjük fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával, kakaóval, kókuszreszelékkel is.
A megmaradt darálékot pedig felhasználhatjuk müzlikbe, sütemények tésztájába mandulalisztként (a darálékot meleg sütőben alacsony fokozaton kiszárítjuk) főzelékek, szószok sűrítéséhez.