Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ne ess bele a fogyókúrás csapdába! Így kerüld el a jojó effektust

default user icon
MME
Hiába fogytál le, a leadott felesleg szinte rögtön visszakúszott? A legújabb csodakúra tízkilós fogyást ígért, de rólad csak kettő ment le? Eláruljuk, miként kerülheted el a diétacsapdákat!
Ki az ajtón, vissza az ablakon?

Nincs annál rémesebb dolog, mint amikor több napnyi vagy hétnyi koplalás  sem hozza meg a kívánt eredményt, vagy ha igen, akkor is csak átmenetileg. Néhány jóízű lakoma, és máris visszatérnek a keservesen „leéhezett” kilók... De hogyan fordulhat elő, hogy egy diéta mégsem fogyaszt, vagy csak addig tart a hatása, amíg szigorúan betartjuk?

A válasz egyszerű: amikor huzamosabb ideig kevesebb tápanyagot fogyasztunk, mint amennyire szükségünk lenne, a szervezet elkezd „spórolni”, és lelassítja az alapanyagcserét. Ez azt jelenti, hogy saját igényeiből vesz vissza, vagyis úgy állítja be önmagát, hogy míg eddig mondjuk 2000 kcal-t használt fel  működéséhez, most mindezt 1500-ból is megoldja. Ezért aztán a fogyókúra végeztével úgy érezzük, már a víztől is hízunk...

A koplalás nem megoldás

A csökkentett kalóriabevitel  miatt eltűnő kilóknak csak elenyésző része valódi zsírveszteség – a többi a leadott vízből, a kiürülő méreganyagokból és ami a legnagyobb baj, a leépülő izmokból adódik össze. A szervezet ugyanis ez utóbbiakból nyerhet a legkönnyebben pluszenergiát, és csak utána a zsírraktárakból.

A fogyás tehát látszólagos: a párnácskák bizony ott maradtak, és amikor a test újra több táplálékhoz jut, először a zsírraktárak töltődnek fel. Ha mindennap elegendő fehérjét biztosítasz a tested számára, megóvhatod az izmait a leépüléstől.

Fogyni szeretnél? Böngészd át Diéták rovatunkat >>>

Tudtad?

Az immunrendszer, az izmok, a hajszálak, az idegek, a vér, a szervek és a hormonok aprócska fehérje-alkotórészekből, úgynevezett aminosavakból állnak.

Az emberi test egyik leghatékonyabb természetes zsírégetője, a növekedési hormon, általában éjszaka fejti ki hatását, amikor a vér inzulinszintje a legalacsonyabb.

A szervezet napi fehérjeszükséglete testsúly-kilogrammonként kb. 1 g, azaz egy 65 kg-os felnőttnek 65 g fehérjére van szüksége naponta.

90 napos diéta >>>

Fogyinapló >>>

FOGYJ LEVESEKKEL: ÍME A 3 NAPOS MINTAÉTREND >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss