Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ne edd meg! Ha te is ilyen őrölt kurkumát vettél, azonnal vidd vissza

default user icon
MME
Egy újabb termékvisszahívást jelentett be a Nébih. Közleményükből kiderül, hogy most egy fűszerről, pontosabban őrölt kurkumáról van szó, amiben nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) jelenlétét azonosították. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal arra kérik a vásárlókat, hogy a terméket ne fogyassza el, és azonnal vigye vissza.

A Nébih honlapján arra kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el, ugyanis nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) jelenlétét fedezték fel benne. Az érintett termék a vásárlás helyére visszavihető, a termék árát visszatérítik.

  • Termék neve: Turmeric Powder Haldi, 100 g/ Kurkuma por, 100 g
  • RASFF referenciaszám: 2023.7868
  • Márka: TRS Asia's Finest Foods
  • Minőségmegőrzési idő: 28/02/2024
  • Forgalmazó: Asian Home Kft. (Budapest)
  • Intézkedés: Termékvisszahívás, forgalomból kivonás

De mi is az a klórpirifosz?

A klórpirifosz szerves foszforsav észterek közzé tartozó rovarölő szer hatóanyag, melyet korábban számos kultúrában rovarkártevők elleni védekezésre (pl. cukorrépa, csemegekukorica, kukorica, mustár, napraforgó, olajretek, őszi káposztarepce, takarmánykukorica), valamint tárolt gabonafélék és az üres raktárak kezelésére használtak. A kártevők mellett a hasznos rovarokra (beporzó rovarok és lebontók) is igen káros. 2019-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelésében úgy ítélte, hogy a klórpirifosz lehetséges genotoxikus, valamint a magzati fejlődés során neurológiai hatások léphetnek fel. Az Európai Bizottság az értékelés alapján 2020-ban a növényvédő szer hatóanyagok felülvizsgálati programja során a klórpirifosz és a klórpirifosz-metil engedélyét nem újította meg, használata így az Európai Unióban nem megengedett. Az élelmiszerekben a jogszabályban meghatározott maximális maradékanyag szintjét (MRL) az analitikai laboratóriumok által mérhető legalacsonyabb szintre csökkentették.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss