Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ki ne dobd! Kincset ér a fehérrépa teteje – nem hiszed el, mi lesz belőle!

default user icon
MME
Tegye fel a kezét, aki répapucoláskor a levelek tövénél található megvastagodott részt is felhasználja! Senki? És ki az, akinél a kukában/komposztban végzi? Mindenki? Sejtettük, és bevalljuk, mi is az utóbbi csapatot erősítettük – amíg ki nem derült, mit tud ez az apró zöldségdarab, ha megfelelő módon kezelik!

Az egyik legfontosabb fűszernövényünk a petrezselyem, a magyar konyha alapvetése, mindegy, hogy főzelék, leves, mártás vagy köret, némi petrezselyem csakis jót tehet vele. Akinek szerencséje van, az a piacon vagy a zöldségesnél a fehérrépával együtt megkaphatja, majd a gyökér végéről letépve, előbb pohárban, vízbe téve szárastól, majd felaprítva, egy jégkockatartóban, a mélyhűtőben elteheti ínségesebb időkre. Mert a friss zöld petrezselyem íze és illata ezerszer intenzívebb a szárított változatnál – ám télen igen nehéz hozzájutni. Vagy mégsem?

Egy magyar háziasszony rájött, hogyan juthat egész évben friss petrezselyemhez, anélkül, hogy ez egyetlen fillérjébe kerülne. Weiland Anikó a Facebookon egy csoportban megosztotta, a Ripost pedig felfedezte és közkinccsé tette: hogyan termesszünk a fehérrépa levágott végeinek felhasználásával rengeteg friss petrezselyemzöldet.

„A fehérrépa, vagy petrezselyemgyökér feldolgozása során, a levágott véget a legtöbb ember kidobja, pedig ezzel a trükkel még rá lehet bírni, hogy friss hajtásokat hozzon, amit felhasználhatsz a főzésnél. A titok nyitja, hogy éppen csak annyi vizet kell tenni a levágott petrezselyemvégek alá, hogy éppen csak az aljukat lepje el, a vizet pedig minden nap ki kell cserélni alattuk. Emellett fontos, hogy napsütötte, világos ablakban legyenek" – árulta el a titkot Anikó, aki elmondta: ezzel a módszerrel két hónapig szüretelhető a friss petrezselyem!

 

Ha kíváncsi vagy, hogy még mi mindent tudsz ezzel a módszerrel akár az ablakpárkányon termeszteni, akkor a Ripost cikkében megtalálod! 

Ezek is érdekelhetnek

Friss