Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Végre egy jó hír: náthává enyhülhet a Covid

A legtöbb jel arra mutat, hogy a spanyolnáthához hasonlóan a koronavírus sem tűnik el teljesen a Földről, de a tudósok abban bíznak, hogy idővel közepes szezonális probléma lesz belőle - írja a Gyógyzóna.hu.

Időbe telhet, amíg az emberek immunrendszere megerősödik a védőoltások és az ismételt fertőzések révén, ám ha ez megtörténik, akkor a koronavírus egyszerűen a hétköznapjaink része lehet – vélik amerikai tudósok, akik ugyanakkor óvatosak a feltételezésekkel.

Reméljük, hogy olyan lesz, mint a nátha, de erre nincs garancia – idézte Rustom Antia, az amerikai Emory Egyetem biológusának szavait az MTI. A tudós szerint ez az optimista forgatókönyv néhány év múlva megvalósulhat.

Még nyomás alatt tartja a világot a pandémia

A világon 230 564 441 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 728 410 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. Míg a delta variáns okozta új fertőzések feltehetően elérték a csúcspontot, a halálesetek az Egyesült Államokban napi átlagban meghaladják az ezerkilencszázat, ami március óta a legmagasabb szint.

A Covid a spanyolnáthát is felülmúlja

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) adatai szerint 675 000 amerikai halt meg az 1918 és 1919 között tomboló spanyolnáthában. A koronavírus 102 évvel később meghaladta ezt a számot. A John Hopkins Egyetem szeptember 20-ai jelentése szerint 675 444 amerikai hunyt el Covidban, így az ország történelmének leghalálosabb vírusa lett – írta az amerikai Forbes magazin.

Mi volt az a spanyolnátha?

A spanyolnáthát az influenza A nevű vírusa okozta 1918-19-ben. Már 1918-ban több áldozatot követelt, mint az egész első világháború. Pusztításával a spanyolnátha az emberi történelem második legtöbb áldozatot szedő járványa volt a fekete halál, azaz a 14. századi nagy pestisjárvány után. Kutatások szerint a járvány az egyesült államokbeli Kansasból indult el, legalább három hullámba

A vírus hatékonysága és gyors terjedése a többszöri mutáció eredménye, így az áldozatok – akárcsak a Covid-19 esetében – védtelenek voltak a betegséggel szemben. Az első hírek a járványról Spanyolországból érkeztek, mivel semleges ország lévén enyhe volt a cenzúra, így nem hallgattak a járvány terjedéséről. Innen eredt a spanyolnátha kifejezés is, ezt vették át az európai újságok.

A betegség egyeseknél gyorsan vérzéses tüdőgyulladássá fejlődött, és gyakran alig néhány óra alatt halálhoz vezetett: a vírusos pneumonia különösen a 20–40 éveseket sújtotta. Az idősebbek és a kockázati csoportok tagjai – főleg anyagcsere-betegségekben szenvedők – halálát inkább a másodlagos, bakteriális tüdőgyulladás okozta.

A Covidnak még nem látni a végét

Úgy tűnik, egy másik negatív rekord is közel van: az I. világháború után tomboló influenzában közel 50 millióan haltak meg a CDC szerint. A mostani pandémiában az elhunytak száma már 4,7 millióan felett van világszerte. A közelgő tél pedig a járvány újabb belobbanását hozhatja.

Forrás: Gyógyzóna.hu


Ezek is érdekelhetnek

Friss