Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Minden, amit eddig nem tudtál a naspolyáról!

Nem tudod, a naspolya mi fán terem és a piacon sem ismered fel? Pedig érdemes felfedezni ezt a csúnyácska szezongyümölcsöt, mert valóságos egészségbomba!

A díszfának is ültethető, ám inkább terebélyes bokorra emlékeztető növény az alma, a birs és a körte rokona. Valószínűleg a római légiók közvetítésével került hazánkba. A középkorban kiemelten foglalkoztak a termesztésével Szentes és Csongrád környékén.

1. Miért egyél belőle minél többet?

A tápláló termés jelentős mennyiségben tartalmaz fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, pl. vasat. Hatásos az emésztési problémákra és vérszegénység esetén, erősíti a csontokat, serkenti az immunrendszer működését, gyulladás- és koleszterinszint-csökkentő. Magas rosttartalma révén lassítja a szénhidrátok felszívódását, ezáltal mérsékeli a vércukorszint étkezés utáni hirtelen emelkedését. A magjából készült teát vesekőképződés ellen ajánlják.

2. Mikor van a szezonja?

A naspolyát éretlenül, az időjárástól függően október végén vagy novemberben szedik le, miután a dér már megcsípte, mert ettől lesz ízletes a húsa. Túl korai szüret esetén a gyümölcs megfonnyadhat, késői szedés esetén pedig kárt tehet benne egy erős fagy.

3. Hogyan tárold?

A naspolya termése friss fogyasztásra és feldolgozásra is csak utóérlelve alkalmas. Az utóérés szobahőmérsékleten gyorsabban, míg hűvös pincében, kamrában lassabban zajlik. Gondosan válogasd át a tárolt gyümölcsöt, mert egyetlen penészes darabtól a többi is megromlik!

4. Hogyan edd nyersen?

Érett állapotban húzd le a naspolyáról a héját vagy vágd félbe a gyümölcsöt és úgy kanalazd ki a megpuhult, leveses húsát.

5. Mit készíthetsz belőle?

Főzhetsz belőle szószt, pürét, lekvárt vagy dzsemet , de meg is száríthatod. Kísérletezz bátran! Íme, 3 inspiráló ötlet:

Naspolyaszósz

A héj eltávolítása után törd át a gyümölcsöt egy szűrőn, és mérd meg. Adj hozzá fele annyi tömegű tejszínt, fűszerezd egy kevés sóval és reszelt gyömbérrel ízlés szerint, majd forrald fel lassú tűzön. Végül sűrítsd be egy kevés (burgonya)keményítővel. Húspogácsa vagy sültek mellé kínálhatod.

A teljesen érett, egészséges naspolya húsát kézzel nyomkodd ki a héjából, majd mérd meg. Egy zománcozott edényben önts alá kilogrammonként 2 dl vizet, főzd pépesre, és törd át szitán. Ezután lassú tűzön, állandóan kevergetve forrald még legalább 10 percig. Végül töltsd kis üvegekbe, és tartósítsd szárazgőzben. Nagyon finom pl. palacsintára kenve. Cukorbetegek is fogyaszthatják.

Naspolyalap

A magokkal együtt kinyomkodott gyümölcshúst passzírozd át. (Adhatsz hozzá pl. almát, banánt is.) Spatulával egyenletesen terítsd szét a masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, majd told a legalacsonyabb fokozatra állított légkeveréses sütőbe, és teljesen szárítsd ki. (A sütőajtót támaszd ki egy fakanállal, hogy a keletkező pára el tudjon távozni.) Az aszalt lapot csíkokra vághatod rágcsának, vagy porrá turmixolva müzlibe, süteményekbe teheted.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss