Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nasi Dagang (maláj utasrizs) variáció

MME MME
2/5
120 perc
egyszerű
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók két személyre:
  • másfél-két marék rizs,
  • egy doboz csemege kukoricakonzerv,
  • egy doboz (3-4 dl) kókusztej,
  • 10 cm-es darab póréhagyma,
  • só,
  • 1 teáskanál kurkuma,
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér,
  • kevés (olíva)olaj

Elkészítés

Elkészítés: A nagyon apróra vágott pórét a rizzsel nagyon kevés olajon épp hogy megfuttatom, majd beleteszem a kukoricát (a levével együtt), a kurkumát, a gyömbért és a kókusztejet. Megsózom a rizs mennyiségének megfelelően (ízlés szerint) - ez egy sós köret! Ha a folyadék mennyisége nincs kb. 3 szorosa a rizsének, vízzel pótolom. Megvárom, míg felforr, egy keveset (1-2 perc) fedő nélkül főzöm, folyamatosan kavargatva, majd elzárom a tűzhelyet és ráteszem az edényre a fedőt. A fedőre valami nehezéket (pl. egy teli konzervdobozt) teszek, hogy a gőz ki ne szabaduljon, majd legalább fél óráig nem háborgatom. Ezután leveszem a fedőt róla, és tálalás előtt még egyszer átkevergetem.

Megjegyzés

Az eredeti receptet Maria Treben-Traum: a Maláj konyha c. könyvében olvastam. Én a kukoricát adtam hozzá, illetve elhagytam a görögszénát.
Mivel a főzési technika nem volt megadva, azt is kigondoltam hozzá.
Nagyon jól illik keleti ételekhez (én csípős ételhez szeretem).
Ezt a receptet a 90 napos diétát végzők is fogyaszthatják, a benne lévő kukorica miatt elsősorban keményítő napon - mértékkel, mert különösen laktató.
- MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss