Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Narancspuding pirított zabpelyhes narancskaramellel

45 perc
bonyolult
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • A pudinghoz:
  • 0,15 dkg zselatin
  • 12 dkg barna cukor
  • 1 db tojás
  • 6 db tojássárgája
  • 2 dl narancslé
  • 14,5 dkg vaj (kockára vágva, hidegen)
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 csipet só
  • A zabpelyhes karamellhez:
  • 10 ek zabpehely
  • 1 ek étolaj
  • 3 dl narancslé
  • 15 dkg kristálycukor
  • 3 db narancs

Elkészítés

  1. A narancspudinghoz a zselatint háromszoros mennyiségű hideg vízzel elkeverjük, és félretesszük. Egy magas falú lábasban összekeverjük a barna cukrot, a tojást, a tojássárgákat, a narancslevet és a sót. Folyamatos kevergetés mellett lassú tűzön addig melegítjük, amíg hirtelen be nem sűrűsödik. Hozzádjuk az időközben négyszeresére duzzadt zselatint, és alaposan elkeverjük. Leszűrjük, és a krémet hideg vízbe állítjuk. Amikor langyos, apránként hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat, a narancs reszelt héját, és homogén állagúra keverjük. Lefóliázzuk, és a hűtőbe tesszük 2-3 órára.
  2. A zabpelyhet egy kevés olajon aranybarnára pirítjuk. Egy serpenyőben a kristálycukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a narancslevet, és pár percig forraljuk. Hozzáadjuk a zabpehely háromnegyed részét, összekeverjük, majd lehűtjük, és a hűtőbe tesszük.
  3. Egy pohár aljára rakunk narancsos-zabpelyhes karamellt, majd egy kevés narancspudingot, majd megint karamellt, és így rétegezzük, amíg meg nem telik a pohár. A tetejét meghitjük egy kis zabpehellyel és narancs héjjal.

Megjegyzés

Ezt a különleges mutatós, illatos narancspudingot ajánlom karácsonyra. A rétegezésnél figyeljünk, hogy feltétlenül a pudinggal fejezzük be! - Szekeres Lajosné Klári

Ezek is érdekelhetnek

Friss