Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Narancsos uzsonnakenyér

MME MME
90 perc
bonyolult
átlagos
1 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sütőt alsó-felső fűtéssel előmelegítjük 180 fokra. Egy doboz alakú formát kikenünk zsiradékkal, majd kibéleljük sütőpapírral úgy, hogy a papír túllógjon a forma hosszanti oldalain.
  2. A forró vízzel lemosott narancsok héját gondosan lereszeljük. (Legalább 1 evőkanálnyit kell kapnunk.) A levüket kifacsarjuk, kimérünk 1,5 dl-t, és összekeverjük a narancslikőrrel.
  3. A tálba szitált lisztet elvegyítjük a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval.
  4. Egy másik tálban a tojásokat kézi mixer habverőjével kissé felhabosítjuk. Állandó keverés mellett lassan beleszórjuk a cukrot, és tovább keverjük kb. 5 percig, amíg kifehéredik. Beleforgatjuk a narancshéjat, majd váltogatva, 3-4 részletben beledolgozzuk a lisztes elegyet és a likőrös narancslét. Végül fakanállal belekeverjük az olívaolajat. A masszát a formába töltjük, és azonnal a sütőbe toljuk, hogy össze ne essen.
  5. A tésztát az előmelegített sütőben sütjük 40 percig, majd 160 fokon további 15-25 percig. Közben a túllógó papírt ráhajtjuk, ha nagyon barnulna a teteje. Tűpróba után kivesszük a sütőből, és hűlni hagyjuk.
  6. Közben a porcukorból és a citrusléből sűrűn folyós mázt keverünk, és kis mélyhűtőtasakba vagy nejlonzacskóba töltjük, aminek a sarkán 1 mm-es lyukat vágunk. A teljesen kihűlt süteményt kivesszük a formából, majd csíkokban rácsorgatjuk a cukormázt. Végül száradni hagyjuk legalább 15 percig.

Narancsos finomságok >>> 

Gyümölcskenyér receptek >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss