A befőttes üvegeket és a tetőket előkészítjük a felhasználáshoz. Az üvegeket elmossuk, majd 100 fokra előmelegített sütőbe toljuk 15 percre.
A kanadai sütőtököt meghámozzuk, a magjait kikanalazzuk és kockákra vágjuk. A hokkaido tököt szintén kimagozzuk, de a héját rajta hagyjuk, és ezt is kockákra vágjuk. A tökkockákat nagyobb fazékba öntjük.
A citrom héját lereszeljük. A gyömbért meghámozzuk és lereszeljük. A narancslevet, a citromhéjat és a gyömbért is a fazékba tesszük.
Felfőzzük, majd kb. 25-30 perc alatt puhára főzzük a tököt. A puha tököt botmixerrel finomra pürésítjük. A citromot kifacsarjuk, majd a befőzőcukorral a tökpüréhez adjuk. Felfőzzük, majd a forrástól számítva 3-4 percig gyöngyözni hagyjuk.
Az elkészült lekvárt az üvegekbe merjük, tetejükre fóliát helyezünk és rájuk csavarjuk a tetőt. 5-10 percre fejre állítjuk őket, majd száraz dunsztba tesszük, és lassan hagyjuk kihűlni.
Ha fűszeresen szeretnénk készíteni a lekvárt, a fahéjat, szegfűszeget és a csillagánizst a narancslével együtt tegyük a tökhöz és a pürésítés előtt vegyük ki.
Ez a lekvárrecept évek óta a családom favoritja, mindenkinek ajánlom az elkészítését. Narancslé helyett használhatunk almalevet is. A felbontott lekvárt hűtőszekrényben tároljuk. - Napsütötte Vidékünkön
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!