Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Narancsos karácsonyi mézes

> 90 perc
rafinált
átlagos
30 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A mézet és a vajat kis lángon felmelegítjük, majd kihűtjük. A tojásokat a cukorral, a sütőporos mézeskalács fűszerkeverékkel, a kakaóval, a fahéjjal, a szódabikarbónával, a reszelt citrom- és narancshéjakkal és a citrom lével robotgéppel összekeverjük. Felváltva adjuk hozzá a vajas-mézes keveréket és a lisztet. A tészta puha és lágy lesz, de így lesz tökéletes. A tálat lefedve egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  2. Másnap lisztezett deszkán 3 mm-re kinyújtjuk, tetszés szerinti formákkal kiszúrjuk. (Ezt addig folytatjuk, amíg van tésztánk.) Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a mézeskalácsokat, és 175 fokos sütőbe toljuk. Kb. 10 percig sütjük őket, amíg szép világosak nem lesznek. (Akkor jó, ha megnyomjuk, és nem horpad be a teteje.)
  3. A tojásfehérjét félig felverjük, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot - szép fényes, krémes hab lesz belőle. Végezetül belekeverjük az ecetcet és a keményítőt. Veszünk egy keményebb nejlonzacskót, beletöltjük tojáshabot, kivágjuk a végét. Tetszés szerint díszítjük a mézeseket. Ha megszáradtak, egy fém dobozba csomagoljuk őket.

VILLÁMGYORS BÖGRÉS MÉZESKALÁCS>>> 

LAST MINUTE BÖGRÉS MÉZESKALÁCS - RÖGTÖN SÜTHETŐ>>> 

DIÓS MÉZESKALÁCS>>> 

 

Megjegyzés

Ez a mézes rögtön puha, mert nem csak szódabikarbónát teszek bele, hanem sütőporos mézes keveréket, ami felhúzza a tésztát. A narancs és a citrom héjtól egy különleges ízvilág tárul elénk. - Szekeres Lajosné Klári

Ezek is érdekelhetnek

Friss