A mézes tésztához a lisztet, a szódabikarbónát, a porcukrot és a fahéjat összemorzsoljuk a vajjal (margarinnal). Hozzáadjuk a mézet és a tojást, majd sima tésztává gyúrjuk. A cipót letakarva szobahőmérsékleten 15-20 percet pihentetjük.
A tésztát lisztezett munkalapon fél cm vastagra nyújtjuk. Először kivágunk belőle az alagútformánk (kenyérforma) méretével megyegyező lapot. A maradék tésztából fenyőfa alakú kiszúróval kb. 15 darab formát szúrunk ki.
A darabokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, 170 fokra előmelegített sütőben 6-7 perc alatt készre sütjük, majd kihűtjük.
A kihűlt fenyőfákat ötösével, kevés baracklekvárral összeragasztva egymásra rétegezzük. Az alagútformát fóliával kibéleljük.
A parféhoz gőz fölött csípősre melegítjük (amikor beledugjuk az ujjunkat, csíp) a tojássárgáját a cukorral, majd kihülésig habbá verjük. Beleforgatjuk a felvert tejszínhabot, a narancs héját, végül a hideg narancslében megduzzasztott, majd felmelegített zselatint.
A parfét a kibélelt alagútformába töltjük, az összeragasztott fenyőfákat fejjel lefelé szorosan egymás mellé belenyomjuk.
Eligazítjuk rajta a kérmet, néhányszor az asztalhoz ütögetjük, hogy ne maradjon benne levegő. Befedjük a mézes lappal, majd a hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Tálaláskor narancsszeletekkel díszítjük.
Parfét készíteni nem olyan nehéz mint amilyennek a neve láttán tűnik. Egyszerű és isteni finom, édes, krémes csoda! Ez a recept csupa izgalom amíg az ember fel nem tálalja és meg nem győződik a tökéletes végeredményről, gondolok itt a kis karácsonyfákra az alagút közepén. Aki szereti a kihívásokat, szeretné elkápráztatni a családot és a barátokat az bátran próbálja ki! Biztos siker! - Noémii244