Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Narancsos-mascarponés profiterol csokoládészósszal

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 16-18 profiterolhoz:
  • Az égetett tésztához:
  • 7 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 0,5 dl tej
  • 0,5 dl víz
  • 2 db tojás
  • csipet só
  • A narancsos krémhez:
  • 2-3 evőkanál narancslekvár
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • porcukor (ízlés szerint)
  • 2 dl habtejszín
  • A csokoládéöntethez:
  • 12,5 dkg csokoládé (60%-os)
  • 2 dl tejszín (20%-os)

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a tejet, a vizet és a vajat melegítsük forráspontig. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a csipet sóval összekevert lisztet, majd alaposan keverjük össze. Tegyük vissza a tűzre, majd állandó keverés mellett kisebb lángon pirítsuk 3-4 percig a tésztát, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni.

A langyosra hűlt tésztához egyesével adjuk hozzá a tojásokat, majd robotgéppel keverjük mindegyikkel külön-külön simára a masszát.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd vízbe mártott kanállal tegyünk kisebb halmokat a tésztából egymástól távolabb, mert sütés közben alaposan meg fognak nőni. Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 15-20 perc alatt szép pirosra. Zárjuk el a gázt, majd hagyjuk a csukott sütőben még kb. 30 percig. Végül nyissuk ki a sütőajtót, és úgy hagyjuk teljesen kihűlni.

A töltelékhez a mascarponét keverjük simára a naracslekvárral, a vaníliás cukorral és ízlés szerint porcukorral. A habtejszínt verjük kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a narancsos krémhez, figyelve arra, nehogy túl folyós legyen a krém.

A kihűlt fánkok tetejét vágjuk le, és töltsük meg az elkészült narancsos krémmel, majd a levágott tésztakalapot helyezzük a krém tetejére.

Tördeljük bele egy fém tálba a csokoládét, adjuk hozzá a tejszínt, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd keverjük simára, csorgasuka töltött fánkokra.

A fánkot közvetlenül tálalás előtt töltsük csak meg, mert különben a krém eláztatja a tésztát.

Ezek is érdekelhetnek

Friss