Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Narancsos, likőrös édességek

Már szó volt itt a blogban a palacsintáról és a szufléról általában. Most egy kitűnő palacsintáról és egy szufléról lesz szó. Közös bennük, hogy mindkettő narancsos édesség - és mindkettő a francia konyha remeke.
Crepe Suzette

A Crepes Suzette (kiejtve: krep szüzett) vagyis Zsuzsika palacsintája narancskrémmel készül. Nevének eredete nem egészen tisztázott, többféle történet ismeretes. Nekem legjobban az tetszik, hogy Suzette egy híres színésznő volt a XIX. század végén, akinek egy darabban minden este egy omlettet kellett elfogyasztani a színpadon. Emiatt panaszkodott a szomszédos vendéglőben, mire a szakács, aki addig csak távolról imádta, szerelme jeleként kreálta neki ezt a finomságot.

Másik verzió szerint a hölgy a wales-i herceg, későbbi VII. Edward király kedvese lett volna. Egy vacsoránál Monte Carlóban a fiatal pincér tálalóasztalnál készítette a palacsintát, amikor véletlenül kiömlött a narancslikőr, és tüzet fogott. A pincérfiú nem ijedt meg, hanem még több likőrt öntött hozzá, és ebbe mártotta a palacsintákat, megmagyarázva a csodálkozó hercegnek és barátnőjének, hogy ez egy új elkészítési mód.  A pár megkóstolta, és nagyon ízlett nekik az új mód, a flambírozás pedig elindult világhódító útjára.

Hogy készül?

A Crepe Suzette-hez palacsintát csinálunk, a franciáknál ez a miénknél nagyobb átmérőjűt, de nagyon vékonyat, szinte átlátszót jelent. Ha megsült,  négybe hajtjuk, negyedkör vagy háromszög alakban tálaljuk majd. A krémhez vajban cukrot karamellizálunk, tisztára mosott narancs héját belereszeljük, a narancs levét hozzáöntjük, kicsit főzzük, amíg  besűrűsödik.

Most jön a flambírozás, ami egyáltalán nem kötelező, palacsintánk már e nélkül kiváló. Nagyon látványos, de némi gyakorlatot igényel, talán ne egy ünnepi asztalnál csináljuk legeslegelőször. Veszélyes, ha túl sok alkoholt öntünk, magasra csaphatnak a lángok, nem ünnepi látvány a családfő pörkölt kézzel vagy szemöldökkel. A besűrűsödött narancskrémet a palacsintára öntjük, narancslikőrt  (egy igazi francia persze franciát: Cointreau-t vagy a luxusfajtát, Grand Marnier-t) adunk hozzá, és óvatosan meggyújtjuk. Ha a láng elaludt, készen is van a finomság, azonnal essszük.


Narancsos szuflé

A narancsos szuflé (Soufflé au Grand Marnier) – mint minden szuflé – időt igényel, és nem lehet előre elkészíteni. Ahogy a szigorú francia szakácskönyv mondja, a vendégek kötelessége erre a szufléra várni - és nem fordítva.

Vajat olvasztunk, lisztet (3-3 dkg) és egy pici keményítőt belekeverünk, állandó keverés mellett tejjel  (1/8 l) felöntjük és felfőzzük. Levesszük a tűzről, egyenként hozzákeverünk 5 tojássárgát, 1 narancs levét és reszelt héját, valamint narancslikőrt egy nagy kupicával. Kemény habbá verjük a tojásfehérjéket 6 dkg cukorral, majd a két krémet óvatosan egyesítjük.

Kivajazott és cukrozott formába (még jobb kisebb formákba) tesszük a krémet, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg a teteje világosbarna lesz. A sütőt közben nem nyitogatjuk! Ha kész van, tetejét megszórjuk porcukorral, és azonnal tálaljuk.

Nagyon finom mind a kettő, érdemes kipróbálni!

Ezek is érdekelhetnek

Friss