Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Narancsos finomságok

default user icon
SB
A narancs a karácsony legmeghatározóbb gyümölcse, hiszen szinte minden fogáshoz és italhoz használhatjuk, de dekorációnak és illatnak sem utolsó. Nézzük, mi mindent lehet készíteni belőle!

Nincs olyan fogás a konyhában, amihez ne lehetne narancsot tenni, mi szeretjük az összeset, most a kedvenceinket válogattuk össze.

A narancsos levesek

A narancs íze jól harmonizál a sütőtökkel és a sárgarépával is is. A különleges narancsos libalevest többször ajánlottuk már, biztosan minden libarajongó kipróbálta, igazán különleges finomság. Édes, hideg narancslevest viszonylag egyszerű gyártani, egy kicsit „mosogatásigényes” ugyan, de idén karácsonykor kiválthatjuk ezzel a halászlét. Narancslevest készíthetünk banánnal, de akár mélyhűtött szederrel is.

Narancs főételben

A pármai sonkás saláta naranccsal megállja a helyét minden olyan ebéden vagy vacsorán, ahol fontosak a jó alapanyagok és az egészséges táplálkozás. A klasszikus oldalas is különlegessé tehető az ünnepi alkalmakra, ha gyümölccsel és mondjuk sörrel pároljuk, kiemelve így a megszokott ízvilágból.
A narancsmártás is sokat dobhat a húsos fogásokon, kipróbálhatjuk akár borjúlábszárral vagy karácsonyi töltött kacsával is. Karácsonykor a halak is fontosabb szerephez jutnak, mandulával és naranccsal a ponty is ünnepibb fogás lehet, de bárányhússal is megemlegetjük az ízét Narancsos csirkemellből rengeteget találtok itt nálunk a Mindmegettén, de nem szűkölködünk narancsos sertésreceptekben sem.

Narancsos desszertek

A narancshéj - a citromhéjhoz hasonlóan - szinte elmaradhatatlan a süteményfélékből. Az egyszerű cukrozott narancshéj karácsony táján rengeteg finomságot feldob. Mindenféle édesség és persze muffin készíthető az édes narancs segítségével, és karácsonyra készíthetünk narancsos aszpikot, amit szépen lehet díszíteni, különleges és finom is. Már a leveseknél is említettük, hogy a narancs és a répa jó barátok, így van ez a répatortánál is.

Narancsból gyors pohárkrémeket is készíthetünk, olyannyira egyszerű, hogy kezdőknek is bátran ajánljuk.

A narancslekvár ajándéknak is remek, mutatós, különleges és finom.

Narancsos italok

Készíthetünk a narancs segítségével isteni forró italokat alkohol nélkül, például naracsos forró csokit, de a forró italok persze alkohollal sem az utolsóak, ezekhez is sok esetben illik a narancs: a narancspuncs, esetében maga a narancs a főszereplő, de kávés változatban is kipróbálhatjuk. Nem kell más, mint alkohol, narancs, víz és kristálycukor, és már készíthetjük is a narancslikőrt. Ittatok már narancsbort? Próbáljátok ki!

Dekoráció

A narancsot megtűzdelhetjük illatos szegfűszeggel és így tehetjük a gyümölcsöstálba, hogy finom illatával elárassza a lakást, és hogy színeivel feldobjon minket ezeken a sötét napokon. A narancshéjat a fűtőtesten szárítva is elérhetünk illatos hatást. Készíthetünk belőle potpourrit is, ehhez a kiszárított narancshéjakat fahéjjal és más fűszerekkel keverjük össze, és tegyük dobozba.
A kiszárított narancskarikákat aggathatjuk a karácsonyi díszcsomagolásra és a karácsonyfára is.

És ha még nincs elegetek belőle, karácsony után jól jöhet egy fiatalító, méregtelenítő saláta, természetesen narancccsal



Pármai sonkába csavart csirke narancsos salátával

Hozzávalók 4 személyre:
A csirkéhez:
2 csokor petrezselyem
2,5 dkg parmezán sajt
1 evőkanál őrölt mandula
1 dl olívaolaj
1 csirke (kb. 1,2 kg)
8 dkg vékonyra szeletelt pármai sonka
3 citrom
7 gerezd fokhagyma
1/2 csokor tárkony

bors
A salátához:
1 fej jégsaláta
2 narancs
3 evőkanál olaj
0,6 dl fehérborecet
0,6 dl joghurt

Elkészítés: A petrezselymet megmossuk, lerázzuk, egy botmixerrel pürésítjük. A parmezánt lereszeljük, és a mandulával együtt a petrezselyemhez adjuk. 0,8 dl olajat fokozatosan a sajtos mixhez adunk, és a botmixerrel úgy összedolgozzuk, hogy sima pürét kapjunk. Sóval, borssal ízesítjük.
A csirkét négy darabba vágjuk, megmossuk és lecsepegtetjük. A pesto-masszát a bőre alá simítjuk, majd kívülről megsózzuk. Minden egyes darabot betekerünk pármai sonkával, és fogpiszkálóval megtűzzük.
A maradék olajjal kikenünk egy sütőtepsit. A citromokat forró vízzel lemossuk, és vékonyra szeleteljük. A fokhagymát megtisztítjuk és szintén felszeleteljük. Mindkettőt a tárkonylevelekkel együtt a sütőlapra tesszük. A csirkedarabokat ezekre helyezzük, majd 200 fokra (gázsütő: 3. fokozat) előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt ropogósra sütjük.
A salátát megtisztítjuk, megmossuk, kis darabokra tépkedjük. Az egyik narancsot meghámozzuk úgy, hogy a fehér héját is eltávolítjuk, a narancs húsát pedig egy éles késsel kivágjuk a hártyák közül.
A második narancs levét kifacsarjuk, a levet elkeverjük olajjal, ecettel és joghurttal, majd sóval, borssal ízesítjük. Az előkészített saláta-hozzávalókat összekeverjük, és a csirkéhez fogyasztjuk.

Calisson naranccsal és sárgabarackkal (provence-i csemege)

Hozzávalók:
25 dkg cukor
10 dkg cukrozott narancshéj
10 dkg cukrozott sárgabarack
1 tojásfehérje
2 evőkanál Grand Marnier
30 dkg őrölt mandula
A mázhoz:
1 tojásfehérje
2 evőkanál narancsvirágvíz
10 dkg cukor

Elkészítés: A gyümölcsöket a cukorral ledaráljuk, hozzáadjuk a mandulát, a likőrt és a félig felvert tojásfehérjét, jól összedolgozzuk. A masszát sütőpapíron kinyújtjuk, majd 90 fokos sütőben 1 órát szárítjuk. Hagyjuk kihűlni.
A máz hozzávalóit selymesre keverjük, bevonjuk vele az édességet, és 30 fokos sütőben 1 órát szárítjuk. Végül rombuszalakú, falatnyi darabokra vágjuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss