Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kandírozott narancshéj, narancsos tiramisu és palacsinta: mennyei édességek kedvenc citrusfélénkből

A téli szezon egyik kedvelt gyümölcse, az ízletes, illatos és egészséges narancs. A narancsot gyakorta tesszük salátákba, használjuk fel lekvárokhoz, facsarjuk ki a levét, ellenben desszerteket viszonylag ritkán szoktunk vele készíteni.

A narancs héját előszeretettel használja a gasztronómia. Nem véletlen, hisz csodálatos illóolajokban gazdag. Azonban arra minden esetben ügyeljünk, hogy - ha a vaníliasodóba vagy a kedvenc kekszünk tésztájába, a kuglófunkba készülünk narancshéjat reszelni - kizárólag kezeletlen narancsot használjunk, s ne reszeljük bele a héj alatt található fehér részt. A kezelt héj sajnos telis-tele van kemikáliákkal, s a héj alatti fehér rész pedig rendkívül keserű. Ugyanezek a szabályok érvényesek, ha bármilyen más, a narancs héját is feldolgozó finomságot készülünk alkotni.

A narancsos édességek közül az egyik nagy kedvenc a kandírozott narancshéj, amely önmagában is finom, de akkor az igazi, ha félig vagy egészen meg van mártva étcsokoládéban. Nagyon jó kiegészítése a délutáni kávézásnak, teázásnak, de akár torták, sütemények dekorálására is használható.

A narancs húsa jól felhasználható különféle pohárkrémekben. A narancsos tiramisu és a narancsos charlotte mellett számtalan változatot kitalálhatunk a különböző krémek, tészták, kiegészítők és a narancs összeboronálására.

Nagyon jó megoldást jelent, ha a narancsból különféle zseléket készítünk, amikkel pohárkrémeket rétegezhetünk, de ez a narancszselé kerülhet különféle tortákba, illetve nagyobb tepsi tésztát, tortát is bevonhatunk vele.

A narancsléből, narancsból nem csak zselé, hanem illatos, ízletes, izgalmas gyümölcsragu is készülhet. A narancs mellett tehetünk bele más citrusfélét is, vagy akár mangóval, ananásszal, datolyaszilvával is gazdagíthatjuk. Fűszerezéshez egy kevés vanília és egy pici szegfűszeg, csillagánizs pont elegendő. Az elkészült ragut ezután kínálhatjuk rizskoch, piskótatekercs, tejes pite, sajttorta, túrótorta vagy bármilyen más, önmagában kissé fújtós sütemény mellé, illetve egy kevés alkohol bevonásával a klasszikus francia palacsintát, a Crépes Suzette-t is elkészíthetjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss