Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Narancsos csokoládétallér

Elkezdődött az aprósütemények késztésének igazi szezonja! Bevallom, nagy barátja vagyok a műfajnak, de nem mindig jut idő hosszas dekorációs műveletekre a konyhában, ilyenkor jól jönnek az egyszerűen elkészíthető, tea, kávé mellé is kitűnően ropogtatható finomságok.

A csokoládé és a narancs minden formában remek párosítás, legalább olyan klasszikus társnak számítanak nálam, mint a bazsalikom és a paradicsom, ha tésztamártásról van szó, vagy az ecet és az olaj, ha salátára kerülő dresszingről.

A csokoládé és narancs azonban még izgalmasabb, hisz nem csak a friss gyümölcs, de kandírozott héja is külön kategóriát jelent az édességek terén. A kandírozott narancshéj, ami nem csupán a gyümölcskenyerek vagy stollen fontos tartozéka, hanem bármilyen aprósüteményben, sőt édes töltelékben is használható alapanyag. Nagy kedvenc, és nem csupán mert hihetetlenül aromás, de valahogy hangulata van, hozzátartozik a téli finomságokhoz. Azt mondanom sem kell, hogy a csokoládéba mártott narancsív is kihagyhatatlan a téli desszertrepertoárból.

Bár ritkán készítek amerikai típusú süteményeket, akadnak kivételek, és ezt a kanalazható átváltozó művészként viselkedő tallért szívesen sütöm. Nagy előnye, hogy a tészta gyúrásával sem kell foglalatoskodni, csupán össze kell keverni a hozzávalókat, aztán pedig egy előre sütőpapírral borított tepsire - egymástól persze tisztes távolságra - rákanalazni a sütemény tésztáját. A többit a sütő elvégzi helyettem.

A kis félgömbökből csinos tallérok lesznek a végén – némi porcukorfátyol, és kész is a dobozba zárható vagy épp kávé mellé nassolható finomság. Amilyen egyszerű, olyan finom!

Narancsos csokoládétallérok

Hozzávalók nagyjából 20 db süteményhez:
20 dkg puha vaj
10 dkg csokoládé (60 %-os kakaótartalommal)
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg őrölt dióbél
10 dkg kandírozott narancshéj (apró kockákra vágva)
2 db közepes méretű tojás
20 dkg süteményliszt
1 púpozott mokkáskanál sütőpor
1 csipet só
A tálaláshoz:
vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: A lisztet, a sütőport, a sót és a diót egy tálban összekeverem, félreteszem.
A csokoládét a vajjal és a cukorral felolvasztom, ha felolvadt, hozzákeverem a vaníliás cukrot is. Keverőtálba öntöm (eddigre kissé le is hűl), és kézi habverő segítségével beledolgozom a két egész tojást, majd kanalanként hozzáadagolom a lisztes keveréket.  Ha kész, beleszórom a kandírozott narancshéjat, és fakanállal eldolgozom.
A sütőt 175 fokra előmelegítem. Egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítok. Egy pohárba langyos vizet öntök, és egy kerek kanalat vagy kis fagylaltos kanalat előbb belemártok a vízbe, majd a tésztából annyit teszek rá, hogy ne lógjon túl a kanál peremén. Könnyedén átcsúsztatom a tepsire. Jó 4-5 cm távolságra ugyanilyen eljárás szerint melléteszem a következő tésztagombócot. Ezt ismétlem addig, míg el nem fogy a tészta.
Előmelegített sütőben nagyjából 12-15 perc alatt megsütöm. A felszíne ropogós, belül omlós lesz. A tészták rendesen szétterülnek, ezért van szükség a nagy távolságra. Nagyjából 3 cm átmérőjű félgömbökből jó 5-6 cm-es tallérok lesznek.

Ha megsült, rácsra teszem, még melegen meghintem vaníliával kevert porcukorral. Küllemét tekintve biztosan nem indulhatna esélyesként egy sütemény-szépségversenyen, de annál finomabb!

Illatos, zamatos, csokoládés és narancsos, és mindez megvan alig több mint félóra alatt!

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss