Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Narancsos csokitorta II.

120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A piskótához:
  • 6 tojás + 1 tojásfehérje
  • 6 evőkanál cukor
  • Együtt mérendő:
  • 3/4 csomag csokoládés pudingpor (39 g)
  • 3 teáskanál étkezési keményítő
  • 1,5 púpos teáskanál keserű kakaópor
  • annyi liszt, hogy a keverék összesen 18 dkg legyen
  • kevés sütőpor
  • A krémhez:
  • 4 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 dl tejszín
  • 20 dkg étcsokoládé
  • A narancszseléhez:
  • 2 dl narancslé
  • 1 csomag tortazselé
  • 1 evőkanál vaníliás cukor

Elkészítés

Elkészítés: A piskótához először kimérjük és átszitáljuk a hozzávalókat, vagyis a csokipudingot, a keményítőt, a kakaóport, majd hozzáadunk annyi lisztet, hogy összesen 18 dkg legyen a keverék. Ezután teszünk hozzá még egy kevés (10-15g) sütőport is. Kanállal alaposan összekeverünk mindent. Ezután szétválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjékhez én szoktam egyet pluszba adni, hogy szép magas legyen a végeredmény. A fehérjéből habot verünk, mikor már elég kemény, hozzáadunk 4 evőkanál cukrot. A sárgáját is keverjük egy kicsit mixerrel, ide adagoljuk a kimaradó 2 kanál cukrot. Ezután a három edény tartalmát összekeverjük, ezt már nem mixerrel tesszük. Én gumikanállal szoktam úgy, hogy a sárgáját tartalmazó edénybe apránként adok a lisztes keverékből, illetve a habból egy keveset, majd alaposan összekeverem, aztán jöhet a következő adag. Így gondoson összekeverhetünk mindent anélkül, hogy tönkretennénk a tojáshabunkat.

A kész tésztát egy 26 cm-es csatos, kikent, lisztezett tortaformába öntjük. Nagymamám tuti tippje, hogy ha az első lisztezés után az ember hűtőbe teszi pár percre a formát, majd hidegen újra tesz bele lisztet azelőtt, hogy beletenné a tésztát, akkor semmi nem ragad bele. Ez ennél a piskótánál annyira nem fontos, mert nem ragadós, de pl. a vajas piskótánál jól jöhet, ezzel a módszerrel nekem mindig kijön a piskóta a cakkos szélű tortaformából is, korábban nem mindig volt így. :) Ha igazán egyenes piskótát szeretnénk, akkor érdemes a nyers tésztát úgy a formába tölteni, hogy középről a széle felé kihúzzuk az anyagot, így középen keletkezik egy kisebb mélyedés, de mivel sütés közben itt úgyis jobban feljön a tészta, az eredmény egyenesebb lesz.

A sütési idő 175 fokon kb. 20-25 perc, én közben meg szoktam fordítani a tésztát, ha a sütő esetleg nem sütne teljesen egyenletesen. Ha a piskóta közepébe szúrt hegyes késre nem ragad rá semmi, akkor kész.

A krémhez első lépésként a lisztet összekeverjük a tejszínnel, célszerű először csak nagyon kevés folyadékot adni a liszthez, hogy csomómentes legyen az eredmény. A tojásokat ezután szétválasztjuk, és a tojássárgáját, a liszt-tejszín keveréket és a reszelt narancshéjat egy teflonos serpenyőben összefőzzük, egészen addig, amíg be nem sűrűsödik. Tojásrántotta szerű lesz a végeredmény. Ha kész, hozzákeverünk 2 evőkanál cukrot. Ezután gőz fölött megolvasztjuk a feldarabolt csokit és hozzákeverjük a *rántottánkhoz*. A fehérjékből habot készítünk, és óvatosan ezt is a masszához keverjük. Az így kapott krémet hűtőbe tesszük áthűlni.

A narancszseléhez először összekeverünk 1 csomag tortazselét és 1 evőkanál vaníliás cukrot, majd ezt csomómentesre keverjük 2 dl facsart narancslével. Az egészet felforraljuk, majd hűlni hagyjuk.

A tortát bárhogyan összeállíthatjuk, én 2 helyen szoktam elvágni a piskótát, az alsó szintre narancszselét és csokikrémet kenek, a felsőre csak krémet, valamint az egész tortát bevonom csokikrémmel. A teteje aztán sokféleképpen díszíthető.

Ezek is érdekelhetnek

Friss