Elkészítés: Az alap hozzzávalóiból piskótamasszát készítünk. Egy akkora sütőpapírra kenve süssük meg, mint az alagúthoz használni szándékozott őzgerincforma négyszöge. Ha kisült, a formát ráhelyezve pontosan szabjuk méretre. Félretesszük.
Alagút: Kibéleljük az őzgerincformát folpackkal: Az idegesítően tapadó fóliát óvatosan a formára fektetjük, majd egy tiszta konyharuhát marokra fogva beleapplikáljuk -nyomkodjuk a formába. Türelem, sikerülnie kell!! :o) A felengedett gesztenyemasszát kb. fél cm-s lapokra vágjuk, és a formába nyomkodjuk. Jól illeszkedjenek, ne legyen köztük rés! Veszünk egy jó adag tortadarát, és a gesztenyére szórva egy rétegnyit egyenletesen belenyomkodunk az alagút belsejébe. A fölösleget kivesszük.
Narancsköd: Jó keményre fölverjük a 2 habport a szükségesnél 1 dl-rel kevesebb tejjel. Fél dl tejben elkeverve megolvasztjuk a zselatint, keverőgéppel belekeverjük a habba a narancshéjjal és a narancslével együtt. Azonnal az alagútba öntjük, a tetejére nyomjuk a piskótát. Folpackkal befedjük, hűlni tesszük.
Tálaláskor a megmaradt habot kicsit megmelegítve újra lággyá tesszük, habzsákba szedjük óvatosan, kis habrózsákkal díszítjük a művet, fél diókat is nyomkodhatunk a rózsák tetejébe.
További ötlet: Csokival is be lehet vonni vékonyan a csokidara helyett, esetleg megszórni natúr kakaóporral.