Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Napsárga vitaminbombák

A görög mitológia méltán nevezte aranyalmának a virágzó narancsfa termését, amelyet Gaia, a föld istene nászajándékként adott Zeusznak és Hérának. A citrusfélék több ezer éves története több tucat ízletes, különleges, vitamindús és mégis kalóriaszegény gyümölcsről mesél.

A citrusfélék azon gyümölcsök közé tartoznak, amelyeket egész évben megvásárolhatunk, jótékony hatásukat pedig időjárástól függetlenül élvezhetünk. Teába csavarva, forralt borba áztatva, frissen facsarva vagy turmixgépben felhabosítva, de akár szörpként, limonádéként vagy frissítő koktélként is fogyaszthatjuk. Magas vitamin- és tápanyagtartalmuk ellenére alacsony kalóriatartalommal rendelkeznek, ezért kiválóan alkalmasak arra, hogy diéták és fogyókúrák alapanyagaiként ízesítsék, és színesebbé tegyék az egyes fogásokat. Erős immunvédő és rákellenes hatásuk miatt célszerű egész évben frissen fogyasztani őket.

Egy kis citrustörténelem

Citrom
A citrusféléket több ezer éve ismerik és termesztik Ázsiában, ám mai, ismertebb fajtái csak a XVI. század körül jelentek meg Európában. Az ókori természettudósok számos betegség gyógyszereként használták a savanyú gyümölcs levét, így mérgezésre, vízhajtásra, megfázás és a láz okozta kellemetlen közérzet megszüntetésére, sebek fertőtlenítésére és összehúzására, légzőszervi panaszok enyhítésére, leégés ellen és bőrápolásra, valamint a csuklás megszüntetésére.
Napjainkra a citrom nemcsak kedvelt gyümölcsként, hanem fontos ételízesítőként is használatos. Rendkívüli immunerősítő hatásának köszönhetően közkedvelt természetes gyógyszer, szépítőszer, illat-alapanyag, amelyet nemcsak kozmetikumokban, de számos tisztítószerben is felhasználnak.

Mandarin
A citrusfélék közül a szintén Kínából származó mandarin jelent meg legkésőbb kontinensünkön, a XIX. század elején. Családja többi tagjához hasonlóan rendkívül egészséges, magas vitamin- és tápanyagtartalma erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, segít megelőzni a rákos betegségek kialakulását, és alacsony kalóriatartalma miatt közkedvelt diétás gyümölcs. Héja könnyen leválik, és magnélküli, édes változata kiváló frissítő. Egészségügyi szempontból jelentős szerepet tölt be a vérrögképződés, a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának megakadályozásában, ezenkívül idegnyugtató és baktériumölő hatású gyümölcs.

Narancs
Az Ázsiában őshonos gyümölcs talán a legkedveltebb hazai citrusfajtánk, amely Nagy Sándor hódító hadjáratának köszönhetően kötött ki a görög partokon. Szélesebb körben a citromhoz hasonlóan a XV-XVI. századtól terjedt el, ám akkoriban azt gondolták, a narancs egy különleges almafajta, ezért "kínai alma" néven árulták. A narancs édes ízének köszönhetően talán a összes citrusfajta közül a legnépszerűbb. Magas vitamin- és ásványianyagtartalma  roborálja a szervezetet influenza vagy fogyókúra esetén, illatos héja pedig a gasztronómia fontos alapanyaga. A narancs számos antioxidánst tartalmaz, ezért jelentős szerepet tulajdonítanak neki a rákellenes harcban. Nyugtatja az idegrendszert, előnyös hatással van a szívre és a keringési betegségekre (trombózis, szív- és érrendszeri panaszok, magas vérnyomás). Erős vírus- és baktériumölő hatása révén enyhíti az influenzás tüneteket, savtartalma könnyíti a bélműködést.

Grapefruit
A grapefruit "szüleihez", a narancshoz és a citromhoz képest kissé megkésve, csak a XVII. században jelent meg Barbadoson, és elsősorban Amerikában honosodott meg. A kissé fanyar, kesernyés gyümölcs magas C-vitamin tartalma miatt hazánkban is gyorsan közkedvelt gyümölccsé vált, hiszen már napi egy grapefruit elfogyasztása fedezi egy felnőtt ember napi C-vitamin szükségletét, ezenkívül előnyös hatással van az emésztésre, és kiváló zsírégető.
Érdemes szót ejteni a gyümölcs magjából készült olajról, amely hatékony vírus- és gombaölő. Klinikai vizsgálatok szerint 800 vírus és baktérium, valamint több mint 100 gomba ellen nyújt hatékony segítséget. Mellékhatása nincs, ezért nemre és korra való tekintet nélkül bárki használhatja. Szabályozza a bélflórát, jótékony hatással van a légúti, gombás és nőgyógyászati jellegű megbetegedésekre. A gyümölcs magjából készült olaj a patikákban kapható.

Lime (Limetta)
A Latin-Amerikából származó, méregzöld héjú apró citromot nem szabad összekevernünk a közönséges citrommal. A gyümölcs héja lényegesen vékonyabb, húsa lédúsabb és aromásabb, mint rokonáé, a citromé. A lime-ot leggyakrabban koktélokhoz, szószokhoz és desszertekhez használják ízesítőként és dekorációként.

 

Citrom-kozmetika

A citrom számos gyógyhatása mellett az egyik leggyakrabban használt házi szépítőszer, mivel bőrre, hajra, de akár fogfehérítésre is kiválóan alkalmas. Lássuk csak, milyen hatása van néhány érett, friss citrom levének!

- Könnyen eltünteti a bőr felszínéről a szeplőket, a különféle elszíneződéseket és a pigmentfoltokat és halványítja a szem alatti sötét karikákat
- Megpuhítja a könyökön, térden és a kézfejen megkeményedett bőrt
- Erősíti a lakktól elszíneződött vagy gyenge, töredezett körmöket
- Forró vízzel összekeverve megnyugtatja és felfrissíti a megduzzadt, fájó lábakat
- Hajsamponba keverve világosítja, csillogóvá és illatossá teszi a hajat
- Fürdővízbe téve megnyugtatja, felfrissíti és puhává varázsolja a bőrt 

Ezek is érdekelhetnek

Friss