Hamarosan algaolajban süthetjük majd a rántott húst, eltűnhetnek a megszokott étolajok

A klímaváltozás, az extrém szárazság különösen érzékenyen érinti egyes élelmiszerek termesztését, és nemcsak bizonyos gyümölcsök vagy zöldségek esetén léphet fel hiány, hanem a főzés során használt olajokból is drasztikusan csökkenhet a termelés.

Eljöhet az idő, amikor a most használt napraforgó étolajok helyét átveszik az algaolajok. A klímaváltozás nagyon érzékenyen érint bizonyos élelmiszercsoportokat, köztük a növényi olajok termelési hatékonyságát és lehetőségét.

Ennek volt ékes példája a 2022-es év, amikor Spanyolországban a rendkívüli szárazság miatt olívaolajból a korábbi években megszokott termelés alig több mint felét tudták csak előállítani. Mindez rekordmagasba nyomta az olívaolaj árát – írja az Agroinform. A portál idézi a foodingredienstfirst.com cikkét, mely szerint van megoldás erre a problémára is!

Hamarosan algaolajban süthetjük a rántott húst

A szakemberek intenzíven keresik többek között a napraforgó étolaj alternatíváját is és azokat a termelési megoldásokat, melyek fenntarthatóak, kis terhet rónak a környezetre, sőt akár még jobb minőségű és tápértékű olajat is tudnak a segítségükkel előállítani. Így találtak rá az algaolajra.

Az amerikai Algae Cooking Club felfedezte, hogy a mikroalgák kiváló minőségű étolajok tiszta forrását képezhetik, sőt étrendi hatásuk kedvezőbb a hagyományos növényi olajokénál. Az algaolaj előállítása ráadásul kevesebb károsanyag-kibocsátással is jár.

Az algaolajat az Egyesült Államokban több helyen már értékesítik, és a várakozások szerint hamarosan az élelmiszer- és a vendéglátóiparban is teret hódíthat. Az algaolaj gyártásához mikroalgákat használnak, amiket cukorral táplálnak és ez néhány nap alatt olajsavban gazdag olajat eredményez.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss