Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Naponta egy kocka csoki, és a ráncoknak búcsút inthetsz

Nem véletlen, hogy pusztán már a csokoládé szó említésére összefut a nyál a szánkban, és előtör belőlünk a sóvárgás. Ettől az édességtől ugyanis különös folyamatok indulnak meg az agyban és a testben.

Ez aztán a jó hír!

A kakaóbabból nyert kakaóvaj jótékony hatásairól mindent elárul, hogy a maják az „istenek eledeleként” tartották számon. A magas kakaótartalmú csokoládénak nemcsak az íze mennyei, de igazi antioxidáns-bomba, képes lassítani a bőr öregedését. A legmagasabb antioxidáns-tartalmú ételek listáján olyan csodaszereket utasít maga mögé, mint a fekete áfonya, a szőlő, zöld tea és a mandula.

Kozmetikusok és orvosok egybehangzó állítása szerint a csokoládé a legerősebb fegyver a ráncok kialakulásával szemben. Csökkenti a bőrön megjelenő árkok és szarkalábak mélységét, javítja a bőr rugalmasságát és elhalványítja az időskori foltokat. Ne hagyjuk hát ki az étrendünkből, egyszerűen csak bánjunk óvatosan vele!

Miért érdemes időnként csokit enni?

  • Az édesség fenilsavtartalma nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a testünk érrendszere megőrizze rugalmasságát. Ezzel könnyíti a szív munkáját, és megakadályozza az erek elpattanását.
  • Egy tábla jó minőségű csokoládéban kétszer annyi kalcium van, mint egy bögre tejben.
  • Képes növelni a szerotoninszintet, így valamelyest csökkenti a depressziót is.
  • Növeli a szellemi teljesítményt és a koncentrációt.

Tudományos alapon kívánjuk a csokit

A csokoládé utáni vágyakozás nem véletlenül alakul ki bennünk. Egyrészről köztudottan boldogsághormont szabadít fel, de a csokoládé utáni sóvárgás magnéziumhiányra is utalhat. Ezt az ásványi anyagot jó minőségű, magas kakaótartalmú csokoládékból, halfélékből és olajos magvakból pótolhatjuk. Egyébként szakemberek szerint azok, akik inkább a különleges csokikat keresik, nagyon nyitott személyiségek, tombol bennük a felfedezési vágy, míg azoknak, akik az egyszerűbb táblás csokoládéra esküsznek, valami nagyon hiányzik az életükből.

Adjuk meg a módját a nassolásnak

Első lépésben fogadjuk meg, hogy ezentúl nem rágcsálunk akármit és akármikor! Kényeztessük magunkat minőségi csokival, hiszen tényleg alig kerül többe, mint az olcsóbb kategóriás. Mindig szertartásszerűen, kockánként fogyasszuk a magas minőségű csokoládét – így elkerülhetjük a túlsúlyt.

Tipp!

A legújabb étkezési irányzatok szerint még egy fokkal jobb, ha desszertek készítésekor kakaópor helyett úgynevezett karobport használunk. Ez a különlegesség a szentjánoskenyérfa terméséből készül, színében és illatában a kakaóra hasonlít, íze kissé édeskés. Zsír- és kalóriatartalma alacsonyabb, szénhidrát-, B- és A-vitamin-, valamint kalciumtartalma magasabb a kakaóporénál.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss