Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Napóleon torta

75 perc
mester
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej
  • Diófélék

Elkészítés

  1. A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a lisztes kézzel szétnyomogatott szobahőmérsékletű vajat. Mélyedést formálunk benne, majd fokozatosan hozzáadjuk a tojást, az ecetet és a vizet, és sima tésztát gyúrunk belőle. A tésztát gömbbé formáljuk, a tálban hagyjuk, fóliával lefedjük, és 1,5-2 órára a hűtőbe tesszük.
  2. A sütőt 250 fokra előmelegítjük.
  3. A tésztát a pihentetést követően a tésztát 8 egyforma részre osztjuk. Liszttel megszórt gyúródeszkán egyenként kb. 2 mm vastagságú kerek lapokat nyújtunk, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és egyenként toljuk a forró sütőbe. Kb. 5-7 perc alatt készre sütjük a lapokat.
  4. Amíg sülnek a lapok, elkészítjük a krémet: a tejet egy lábasban feltesszük forrni, de egy pohárral tegyünk félre belőle. Amíg a tej forrni kezd, összekeverjük a tojássárgáját a meghagyott pohár tejjel, ízlés szerinti vaníliás cukorral és a keményítővel. Ezt a keveréket a felforralt tejhez adjuk, és sűrűsödésig kevergetve főzzük. (A kész krém a keverő fakanalat egyenletesen befedi, a rajta húzott vonal megtartja a formáját.) A tűzről levett krémet még 3 percig kavargatjuk, majd hagyjuk kihűlni.
  5. A krém kihűlése után hozzálátunk a tortalapok betöltéséhez. Kenjünk mindegyikre 2-3 evőkanál krémet egyenletesen, és helyezzük egymásra. Ahol szükséges, korrigáljuk ki az egyenlőtlenségeket a rétegelt tortalapok külsején egy késsel vagy spatulával. Végül a tortát kívül is bevonjuk a maradék krémmel, a tetejét pedig megszórjuk tésztamorzsával (ehhez felhasználhatjuk a formátlanra sült, összemorzsált, kimaradt lapokat), vagy darált mandulával, dióval is.
  6. A Napóleon tortát 4-5 órán át hideg helyen pihentetjük, majd tetszés szerint felvágjuk.

MME tipp: 1 csésze = 2 dl

Megjegyzés

Személyes tapasztalatom a készítés során: az elkészült nyers tészta közel 1,5 kiló lett. Ezt 8 egyenlő részre vágtam, körlap formára kivágott lisztezett sütőpapíron kinyújtottam, és egy 23 cm átmérőjű fedőt rátéve körbevágtam, majd a papírral együtt áthúztam egy tepsi hátuljára, úgy sütöttem. A körlap széléről az esedékeket megint összegyúrtam, így nekem 10 lapom lett. Az eredeti recept szerint 16 lapot én nem tudtam volna kihozni ebből a tésztamennyiségből, elég nehézkes a nyújtása. A sütése nálam 200 fokon történt, laponként 7-8 perc alatt. - marisz57

Ezek is érdekelhetnek

Friss