Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így tedd el a maradék pezsgőt, és napokig szénsavas marad

default user icon
MME
Ha az ünnepi koccintások után maradt még pezsgő az üvegben, eszedbe se jusson kiönteni! Eláruljuk, hogy miként tudod még napokig a palackban tartani a buborékokat, na meg egy alternatív felhasználási módszert is adunk mellé recept formájában.

Biztosan már ti is hallottatok arról a fortélyról, miszerint ha egy evőkanalat teszünk az üvegbe, majd a spájzban vagy a hűtőben tároljuk, akkor még napokig szénsavas marad a pezsgő. Nos, az a rossz hírünk, hogy ez csupán csak egy városi legenda, egyáltalán nem működik, tudományosan is bebizonyították.

honnan jött ez a legenda?

Régebben a bárok törzsvendégei egy gravírozott vagy valamilyen jelzéssel ellátott kiskanalat tettek az pezsgősüvegükbe, hogy később is be tudják azonosítani azt. Így kaphatott szárnyra az a tévhit, miszerint ha a nyitott palackban akarjuk tartani a szénsavat, akkor azt ilyen módon lehet elérni.

Tipp: Az a legjobb megoldás, ha egy dugóval teljesen visszazárjuk és úgy tesszük a hűtőbe. Igaz, a parafadugós pezsgőknél ez nem vagy csak nagyon nehezen kivitelezhető, így ebben az esetben nem árt beszerezni egy pezsgőzárat, ami minden borászati boltban megtalálható. Ez az eszköz kiválóan zár és valóban megőrzi a buborékokat a palackban. Ha újra lezártuk a pezsgőt, mindenképpen hűvös helyen, fénytől elzárva tároljuk és a hirtelen hőmérséklet-változásoktól is óvjuk.

A maradék pezsgőt egyébként mennyei fogások elkészítéséhez is felhasználhatjuk. Ez az egészben sült pezsgős csirke például tökéletes ebéd lehet akár az ünnepek után is!

Pezsgős csirke egészben sütve

Hozzávalók:

  • 1,5 kg csirke
  • 8 dkg vaj
  • 15 dkg sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 3 dl pezsgő
  • 2 dl tejszín
  • bors (őrölt, fehér)
  • 1 db tojássárgája

Elkészítése:

  1. A megmosott csirkét kívül-belül megsózzuk. Tepsibe tesszük, a tetejére vajdarabkákat morzsolunk. Mellé rakjuk a karikára vágott répát és hagymát.
  2. A csirkét félpuhára sütjük, majd áttesszük egy lábasba. A sütésből visszamaradt lébe beleöntjük a bort és a pezsgőt, majd az egészet a csirkére öntjük, és fedő alatt puhára pároljuk.
  3. A csirkét kivesszük, a levét felöntjük a tejszín felével, és sóval, borssal ízesítjük. A tűzről levéve beleöntjük a maradék tejszínnel összekevert tojássárgáját, majd finomszűrőn átszűrjük. A mártást a feldarabolt csirkére öntjük. Köretként vajas metéltet adunk hozzá.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss