Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Napi praktika: így lesz szupervékony és szakadásmentes a palacsinta

default user icon
MME
A legolcsóbb, legegyszerűbb és leginkább közkedvelt magyar édesség a palacsinta. Főleg a gyerekeket lehet motiválni vele, de a felnőttek is imádják, még, ha nem is szokták bevallani. Lehet édes és sós, és a töltelék is szabadon választható: a lényeg, hogy a tészta, a serpenyőbe öntve ne szakadjon, és egységnyi hozzávalókból töménytelen mennyiségű palacsintát tudjunk készíteni - ehhez pedig máris mondjuk a tippeket!

Abban megegyezhetünk, hogy a palacsintával két baj van: az egyik, hogy ha nincs jó receptünk, az első 10 percben idegbajt kapunk a szakadozó, túl vastag, odakapó tésztától. A másik: nem lehet belőle eleget csinálni. Létezik megoldás mindkét problémára!

Ha a palacsintatésztát fele tejjel és fele szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük cukor nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel, tej nélkül pedig még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk, és így még több palacsinta süthető belőle.

Palacsintatészta alaprecept:

  • 30 dkg búzaliszt
  • 2 dl szódavíz - lehet fele szóda fele tej
  • só (ízlés szerint)
  • 1 csipet cukor - elhagyható!
  • 2 db tojás
  • 2 ek olaj

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat egy habverővel csomómentesre összekeverjük, majd a hűtőben 30 percet pihentetjük.
  2. Egy serpenyőt/palacsintasütőt olajjal vékonyan kikenünk, és az edényt felhevítjük (csak egyszer, többször nem kell, hiszen a tésztában már benne van az olaj).
  3. Egy merőkanál palacsintatésztát teszünk a felhevített serpenyőbe, mindkét oldalát megsütjük, majd egy tányérra tesszük.
  4. Tetszőleges töltelékekkel (pl. kakó, lekvár, túró, Nutella) töltjük, majd összehajtjuk és ízlés szerint porcukorral megszórva tálaljuk.

Nyitókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss