Ha azt szeretnéd, hogy a pörkölted szaftja minél lágyabb és krémesebb legyen, akkor mutatunk egy szuper trükköt, melynek segítségével garantált a selymes pörköltszaft.
TIPP: Paprikás csirke készítésekor előbb mindig főzd ki a galuskát, majd annak főzőlevével kanalanként engedd fel a fővő csirkét. A lisztes, forró víz még selymessebbé teszi a pörkölt levét.
Így készíthetsz tökéletes paprikás csirkét!
Hozzávalók a pörkölthöz:
- 1,5 kg csirke
- 1 fej hagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 2 ek. olaj
- 1 mk. pirospaprika
- 1 dl tejföl
- 2 ek. zsír
Hozzávalók a galuskához:
- 1 db tojás
- 2 dl tej
- 1 mk. só
- 25 dkg liszt
- 3 dkg vaj vagy margarin
Elkészítése:
- A csirkét megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk, majd megsózzuk. A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk, és elnegyedeljük, a paradicsomot meghámozzuk és felkockázzuk.
- A galuskához felforralunk 3 liter vizet, 1 evőkanál sóval ízesítjük. Amíg a víz felforr, a tojást elkeverjük 1 dl tejjel és a sóval, majd a liszthez öntjük, összekeverjük, és még annyi tejet adunk hozzá, hogy ragacsos masszát kapjunk. Kisebb adagokban lyukacsos galuskaszaggatóba szedjük, és gyors mozdulatokkal beleszaggatjuk a forrásnak induló vízbe. Amint a víz felforrt, és a galuskák feljönnek a víz színére, szitakanállal kiszedjük, forró vízzel leöblítjük, leszűrjük és mélyebb tálba szedjük. A főzővizet félretesszük. A vajat vagy margarint felforrósítjuk, a galuskára locsoljuk, és lazán összekeverjük.
- A zsiradékot egy lábasban felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát, 1 percig pirítjuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, a hagymához keverjük a pirospaprikát, felöntjük 1 dl vízzel (tipp: a galuska főzőlevével), megsózzuk, visszatesszük a tűzre, és 2-3 percig forraljuk. Beletesszük a csirkehúst, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd fedő alatt, lassú tűzön, puhára pároljuk. Ha netán elfőné a levét, nagyon kevés vízzel (vagy főzőlével) pótoljuk.
- Eltávolítjuk az ételből a zöldpaprikát, és rövid lére beforraljuk. Hozzáadjuk a tejfölt (nem kevergetjük, csak rázogatjuk a lábast, nehogy összetörjön a hús), és 4-5 percig lassú tűzön forraljuk, melegen tartjuk.
- A húsdarabokat előmelegített, mélyebb tálba szedjük, ráöntjük a mártást, tetejüket a maradék tejföllel és néhány levélke petrezselyemmel díszítjük. A galuskával kínáljuk.
Borítókép: Shutterstock