Ha te is készítesz kocsonyát az ünnepi időszakban, és szeretnéd, hogy a lehető legkönnyebben megdermedjen, akkor mutatunk egy szuper trükköt!
TIPP: A kocsonya könnyen megdermed, ha legalább 5 órán keresztül lassan, gyöngyözve főzöd, de forrnia nem szabad.
Próbáld ki a kocsonya alapreceptünket! Az elkészítés folyamatát lépésről lépésre adjuk meg, érdemes pontosan e szerint elkészíteni, és mennyei lesz. Persze, az alapreceptet kedvedre variálhatod, és akár zöldségekkel is felturbózhatod!
Klasszikus kocsonya - alaprecept
Hozzávalók:
- 80 dkg füstölt tarja
- 3 db sertésköröm
- 50 dkg sertésbőr
- 1 fej fokhagyma
- 20 szem fekete bors
- só
- víz
- 1 fej vöröshagyma
Elkészítése:
1. A füstölt tarját, a megtisztított körmöket és a sertésbőrt egy nagy fazékba tesszük és annyi vízzel öntjük fel, hogy bőven ellepje.
2. Miután felforrt, lehabozzuk, beletesszük a gerezdekre szedett fokhagymát, a fekete borsot, a vöröshagymát és ízlés szerint sózzuk.
3. A kocsonyát addig főzzük, ameddig a körömnél a húsos-bőrös rész szinte már leválik a csontról (ha azt szeretnéd, hogy könnyen megdermedjen, lassan, gyöngyözve főzöd kb. 5 órán keresztül). A tarját 1 óra után kivesszük.
4. Amikor a kocsonya készre főtt, pihentetjük 10 percet az asztalon, először kanállal leszedjük a zsírt, majd papírtörlőt tépünk és rátesszük a kocsonya lé tetejére. Pár másodpercig hagyjuk rajta, ennyi idő elég arra, hogy a papírtörlő magába szívja a zsír réteget. A papírtörlőt ezután óvatosan levesszük a kocsonya tetejéről. Szükség szerint ez a lépés megismételhető.
5. Tálba tesszük a kicsontozott körmöket, bőröket és a tarját, majd felöntjük a szűrt kocsonyalével. A kiadagolt kocsonyát hideg helyen hagyjuk kihűlni, megdermedni.