Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A pluszkilókkal együtt a betegségektől is megszabadult Tünde

default user icon
MME
Fáradékonyság, menzeszproblémák, fokozott szőrnövekedés – ezek voltak azok a tünetek, amik Nánási Tünde esetén a PCOS-szindrómát és pajzsmirigy-alulműködést jelezték. Életmódváltása után, két-három éven belül nemcsak hogy lefogyott, hanem teljesen meg is gyógyult.

A fiatal lányok, nők körében gyakoriak a hormonális problémák, amik sok esetben a helytelen életmód következményei. Tünde már 20 évesen szembetalálta magát néhány betegséggel, és azonnali életmódváltásba kezdett.

PCOS és pajzsmirigyprobléma

Sosem kedvelte a tesiórákat, viszont az édességeket annál inkább, ebből adódóan világéletében voltak súlyproblémái. 

– Egyetemistaként költöztem fel Budapestre – emlékszik vissza arra az időszakra, amikor a gondok kezdődtek. – Nagyjából egy év után szép súly jött rám, aminek következtében női hormonális betegségeim alakultak ki. Állandóan fáradékony voltam, folyamatosan aludni akartam. Már délután egykor úgy éreztem, hogy húz az ágy. Kimaradt a menstruációm, ezért felkerestem egy nőgyógyászt, aki megállapította, hogy PCOS-szindrómám van. Azt mondta, hogy erre nincs gyógyszer, ezen csak életmódváltással tudok javítani. Elküldött vérvételre, abból pedig kiderült a pajzsmirigy-alulműködésem. Ez is megmagyarázott egy-két tünetet, például a pattanásos bőrt, a fokozott szőrnövekedést, ami elég kellemetlen egy lánynak.

Hagyományos ételeket fogyaszt

Tünde megijedt attól, hogy húszévesen hormonális gyógyszerekre kényszerült, és azonnali váltásba kezdett.

– Diákként nem engedhettem meg, hogy profi segítséget vegyek igénybe – magyarázza. – Mindent magamnak próbáltam kikutatni, megtanulni, hogy hogyan gyógyíthatom meg a testem. Edzeni kezdtem, az elején csak 15-20 perces netes videókra tornáztam, mellette pedig egyből beleálltam a normális étkezésbe. A kezdettől fogva a rugalmas étrendet alkalmaztam, aminek az a lényege, hogy egy adott kalóriamennyiségen belül meghatároztam magamnak, hogy mennyi zsírt, szénhidrátot, fehérjét ehetek. Ez a keret rávezet arra, hogy egészségesebb opciókat válassz. A sok gyors kaját és édességet elhagytam, de amúgy ugyanolyan hagyományos ételeket ettem, mint korábban, például rakott kelt, tejszínes csirkét rizibizivel, de igyekeztem az alapanyagokból zsírszegény opciót választani, kevesebb zsiradékot használni. Így alakítottam ki egy hosszú távon fenntartható diétát, mert azt tudtam, hogy drasztikus, egyhangú, alacsony kalóriás étrendet nem fogok tudni sokáig követni. Akkor 1500-1600 kalóriát ettem egy nap, én mindig annak voltam a híve, hogy inkább mozgok többet, csak ne legyek éhes.

Izomépítés mellett többet ehet

Két-három év alatt teljesen rendbejött az egészsége, azóta is tökéletesek az értékei.

– Az elején szedtem hormonos gyógyszert – meséli. – Körülbelül másfél-két év után éreztem úgy, hogy jobban vagyok. Visszamentem az endokrinológushoz, és akkor már a pajzsmirigy eredményeim is jók voltak. Azt mondta a doktornő, hogy tegyük le a gyógyszert és nézzük meg, hogy csak az új életmódommal fenn tudom-e tartani ezt az állapotot. Igen lett a válasz. A ciszták eltűnéséhez egy picit több időre volt szükség. Három éven belül minden tünetem elmúlt, viszont nagyon fontos, hogy azóta is tartom ezt az étrendet és a rendszeres sportot. A fogyásom szintén jól sikerült, sőt, túl jól, mert lefogytam 52 kg-ra. Többen mondták, hogy túl vékony lettem. Én is rájöttem, hogy nem elég, ha vékony vagyok, szeretnék formás is lenni, ezért kezdtem bele a súlyzós edzésekbe. Ahogy sikerült izomtömeget építeni magamra, úgy növeltem a kalória bevitelem. Most már simán ehetek napi 2000-2100 kalóriát. Ha pedig fogyni szeretnék, akkor leviszem 1800-ra. Ahogy az izomtömeg nő az ember testén, egy kicsit megnő az energiafelhasználása, ezért is szorgalmazom annyira a súlyzós edzéseket.

Forrás: Ripost 

Tisztelt Olvasóink!
Amennyiben érdeklődését a témával kapcsolatban felkeltettük, ajánljuk figyelmébe a Figyelő rendezvénysorozatát, ahol az egészséggel és az életmóddal foglalkozunk. A május 28–29-i kétnapos konferencián olyan fontos témákról is szó lesz egyebek között, mint a paradigmaváltás az egészségügyben, a gyógyszeripar kitörési pontjai, a mesterséges intelligencia szerepe és a korszerű táplálkozás, életvitel. Előadóink az ágazat vezető szereplői. A Mediaworks Hungary Zrt. Csak egészség legyen című konferenciájára jegyek még kaphatók az alábbi címen: https://rendezveny.figyelo.hu/ 

Ajánljuk még:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss