Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nagyon puha mézeskalács karácsonyra

60 perc
egyszerű
átlagos
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A porcukrot a mézzel és a zsírral összeolvasztjuk közepesen melegre, hogy folyós legyen, és beleszórjuk a mézeskalács fűszerkeverékeket, így a zsírban a fűszerek aromái jobban kiemelkednek.
  2. A lisztet a szódabikarbónával egyneműre keverjük, beleütjük a 4 tojás sárgáját, hozzáadjuk a 4 ek tejfölt is, majd ráöntjük az olvasztott fűszeres masszát.
  3. Elkezdjük szépen összegyúrni a tésztát, ami ragadni fog, ezért még érzésre lisztezzük, hogy a kezünktől és a tál falától elváljon a tészta. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, légkeveréses funkción. 
  4. Lisztezett munkalapon szép vékonyra, kb 3 mm vastagságúra nyújtjuk ki a tésztát, majd kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket.
  5. A fel nem használt tojásfehérjéjével megkenjük(de nem verjük fel a fehérjét), és betoljuk a forró sütőbe a mézeskalácsokat. Akkor jó, ha az alja szép zsemleszínű, a teteje pedig még lágy és szép színt kapott. Rögtön puha lesz és az is marad. 
  6. A cukormázhoz a megmaradt tojásfehérjéket elkezdjük gőz fölött felverni szép fokozatosan és hozzáadunk 15 dkg porcukrot, pár csepp citromlevet, majd addig verjük, amíg szép, fényes, masszív habot kapunk.
  7. A cukormázat habzsákba vagy zacskóba töltjük, és ezzel díszítjük a mézeskalácsokat. 

Megjegyzés

Én vastagabb zacskóba töltöttem a mázat és apró lyukat vágtam a sarkára, így írtam meg a mézeskalácsokat. - noémici

Ezek is érdekelhetnek

Friss