Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nagymama almás pitéje

60 perc
bonyolult
átlagos
20 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 15 dkg vaj (+ a tepsihez)
  • 1 csomag sütőpor
  • 30 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
  • 2 ek tejföl
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • zsemlemorzsa (a tepsihez)
  • 1 db tojásfehérje
  • A töltelékhez:
  • 2 kg alma
  • 3 ek cukor
  • 1/2 db citrom
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

  1.  A két tenyerünk között összemorzsoljuk a hideg vajat a sütőporral elvegyített liszttel. Hozzáadjuk a tejföllel kikevert tojássárgáját, a vaníliás cukrot és a sót. Alaposan összegyúrjuk, majd a hűtőbe tesszük 1 órára.
  2. A töltelékhez meghámozzuk az almákat, eltávolítjuk a magházukat. A húsukat nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, és összekeverjük a cukorral és a citrom kifacsart levével. 
  3. Lisztezett felületen a tészta 2/3-át kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, és kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tepsibe tesszük. Elosztjuk rajta az almás tölteléket, megszórjuk azt a fahéjjal elvegyített vaníliás cukorral, majd a 190 fokos sütőben 10 percig sütjük.
  4. Liszttel meghintett felületen a maradék tésztát 0,5 cm vastagra nyújtjuk, és befedjük vele az elősütött süteményt. Megkenjük a felhabosított tojásfehérjével, és további 35 percig sütjük.

    Még több zseniális almás recept >>> 

    ALMÁS PITE KLASSZIKUSAN, VAGY ÚJFAJTA ÍZESÍTÉSSEL: TÖBB, MINT 50 RECEPT >>> 

    Almás pite golyó recept >>> 

Ha a tészta túl kemény, további 1 ek tejföllel lágyíthatod azt.

Ezek is érdekelhetnek

Friss